TikTok Åström

TikTok-stjärnan Christopher Åström delar med sig av sitt favoritrecept

Favoritmarkera

Han har nästan två miljoner följare på TikTok och hans matvideos lockar tittare från hela världen. Nu delar Christopher Åström med sig av ett av sina favoritrecept.

Varje vecka tittar tusentals människor på Christopher Åström och hans matvideos på TikTok, och nu delar han med sig av sitt favoritrecept till Vinbanken.

Kycklingbröst med vitlök, piri piri, tomater, grädde och vitt vin.

Två portioner

Ingredienser

Kycklingen:
2 kycklingbröst, skinnet kvar
2 sardeller i olivolja
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 citron, rivet skal
Salt och peppar

Såsen:
8 körsbärstomater
100ml olivolja
1-2 piri piri, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk tomatpuré
200ml torrt vitt vin
100ml vispgrädde
Salt och peppar

Serveringsförslag:
Surdegsbröd
Bladpersilja, tunt strimlad
Extra virgin olivolja

Så gör du:

1) Skiva vitlöken tunt, skär ansjovisen i halvor och riv citronskalen. Blanda ihop och strö sedan lite salt och peppar över. Öppna upp kycklingbrösten så att de säras från sitt skinn. Placera sedan blandningen av vitlök, sardeller och citronskal mellan kycklingen och skinnet, och stäng igen. Strö sedan salt över skinnet.

2) Skär försiktigt ett kors i körsbärstomaterna blanchera dem i 15 sekunder. Ta bort dem från värmen och placera direkt i isvatten.

3) Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Placera en stekpanna på medelhögvärme och lägg i två matskedar olivolja i pannan. När oljan börjar röra på sig, lägg i kycklingen skinnsida ner. Krydda kycklingen och stek i ungefär sex minuter, eller tills att skinnet är knaprigt. Lägg sedan i 50 gram smör, finhackad vitlök och örter efter smak. Vänd på kycklingen ös på med smöret. Ta bort kycklingen och placera på ett galler, och stoppa sedan in den tills att den blir 64 grader varm på insidan.

4) Skär tomaterna i halvor och placera tillbaka stekpannan på medelhögvärme på spisen. Lägg i olivolja. När oljan värmts upp, lägg i vitlöken och piri pirin, och stek tills att du känner den stekta vitlöksdoften. Lägg i tomaterna och fräs kort. Sedan lägger du i tomatpurén och det vita vinet tills det kokar upp. Lägg sedan i vispgrädden och koka tills att såsen reducerat till ungefär 150-200 ml. Smaka av och krydda.

5) Ta bort kycklingen from ugnen och låt den vila i 10-15 minuter.

6) Skär upp kycklingen i skivor och servera med såsen, surdegsbröd, bladpersilja, Ringla sedan över lite god olivolja.

Vintips till rätten

Château La Péyère SCV du Château Sègue Longue, 2019 (3532) 149 kr

Christopher Åströms TikTok

Christopher Åströms Instagram

Hitta fler recept här hos Vinbanken

Här kan du se en video på Christopher Åström när han tillagar sitt favoritrecept på TikTok.

Lämna ett svar