Tonfisktartar med inlagd fänkål och wasabimajonnäs
25 minuter
Svår
21 ingredienser
En asiatisk råbiff kan man kalla denna rätt. Till dig som tycker det är svårt vad du ska göra med en fin bit tonfisk och samtidigt gillar det asiatiska köket och dess goda smaker. Denna rätt är perfekt som förrätt!
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Tonfisk
500 g
Färsk tonfisk
2 st
Rispapper
Rostad lök
Rostade sesamfrön
Smörgåskrasse
Koriander
Marinad
1 st
Röd chili
1 msk
Ingefära – riven
1 msk
Honung
6 msk
Soja
1 st
Lime – zest & juice
2 msk
Sesamolja
Salt & svartpeppar
Sås
2 dl
Majonnäs – helst hemmagjord
2 tsk
Wasabi paste – efter styrka
1 msk
Sherryvinäger
Salt & svartpeppar
Inlagd fänkål
1 st
Fänkål
1 dl
Ättika
2 dl
Socker
3 dl
Vatten
Ingredienser för 4 personer
Tonfisk
500 g
Färsk tonfisk
2 st
Rispapper
Rostad lök
Rostade sesamfrön
Smörgåskrasse
Koriander
Marinad
1 st
Röd chili
1 msk
Ingefära – riven
1 msk
Honung
6 msk
Soja
1 st
Lime – zest & juice
2 msk
Sesamolja
Salt & svartpeppar
Sås
2 dl
Majonnäs – helst hemmagjord
2 tsk
Wasabi paste – efter styrka
1 msk
Sherryvinäger
Salt & svartpeppar
Inlagd fänkål
1 st
Fänkål
1 dl
Ättika
2 dl
Socker
3 dl
Vatten
Gör så här
1
Koka ihop 1-2-3 lagen och hyvla din fänkål tunt på en mandolin. Har du ingen mandolin så skär den så tunt du kan. Lägg dem i en burk och slå på lagen och låst stå i kylen tills det svalnat.
2
Häll i rapsolja i en kastrull tills du får ett jämnt lager i botten och värm upp till hög värme. Dela rispapperet i fyra tårtbitar. Lägg sedan ner dem snabbt i oljan och låt dem fluffa upp. Placera på ett galler, salta och låt svalna.
3
Skär tonfisken i små jämna kuber och lägg i en skål. Blanda ihop soja, honung, lime och sesamolja. Riv i ingefära och finhacka chilin och tillsätt i marinaden. Häll sedan den över din tonfisk och låt stå några minuter.
4
Slå din egen majonnäs eller använd en färdig, blanda tillsammans den med din wasabi och sherryvinäger. Häll gärna över i en flaska eller en spritspåse för lättare servering.
5
Servera tonfisken ovanpå rispapperet tillsammans med rostad lök, inlagd fänkål och den goda såsen. Toppa med koriander, rostade sesamfrön och smörgåskrasse. Välj storlek på portionen utifrån om du serverar den som en förrätt eller en huvudrätt.