Tonfisktartar

Tonfisktartar med inlagd fänkål och wasabimajonnäs

Favoritmarkera

En asiatisk råbiff kan man kalla denna rätt. Till dig som tycker det är svårt vad du ska göra med en fin bit tonfisk och samtidigt gillar det asiatiska köket och dess goda smaker.

Adrian Cederlund är matkreatören som en gång i veckan kommer dela med sig av sina bästa recept till Vinbankens läsare. Den här veckans bjuds på det tonfisktartar med inlagda rädisor och wasabimajonnäs.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7057480776916503814

Adrians Instagram

Adrians TikTok

Adrians Youtube

Tonfisktartar med inlagd fänkål och wasabimajonnäs

För 4 personer – förrätt

Tonfisk

500g färsk tonfisk
2 rispapper
Rostad lök
Rostade sesamfrön
Smörgåskrasse
Koriander

Marinad

1 röd chili
1 msk ingefära – riven
1 msk honung
6 msk soja
1 lime – zest & juice
2 msk sesamolja
Salt & Svartpeppar

Sås

2 dl majonnäs – helst hemmagjord
1-2 tsk wasabi paste – efter styrka
1 msk sherryvinäger
Salt & Svartpeppar

Inlagd fänkål

1 fänkål
1 dj ättika
2 dl socker
3 dl vatten

Så gör du

  • Koka ihop 1-2-3 lagen och hyvla din fänkål tunt på en mandolin. Har du ingen mandolin så skär den så tunt du kan. Lägg dem i en burk och slå på lagen och låst stå i kylen tills det svalnat.
  • Häll i rapsolja i en kastrull tills du får ett jämnt lager i botten och värm upp till hög värme. Dela rispapperet i fyra tårtbitar. Lägg sedan ner dem snabbt i oljan och låt dem fluffa upp. Placera på ett galler, salta och låt svalna.
  • Skär tonfisken i små jämna kuber och lägg i en skål. Blanda ihop soja, honung, lime och sesamolja. Riv i ingefära och finhacka chilin och tillsätt i marinaden. Häll sedan den över din tonfisk och låt stå några minuter.
  • Slå din egen majonnäs eller använd en färdig, blanda tillsammans den med din wasabi och sherryvinäger. Häll gärna över i en flaska eller en spritspåse för lättare servering.
  • Servera tonfisken ovanpå rispapperet tillsammans med rostad lök, inlagd fänkål och den goda såsen. Toppa med koriander, rostade sesamfrön och smörgåskrasse. Välj storlek på portionen utifrån om du serverar den som en förrätt eller en huvudrätt.

Smaklig måltid

Vintips

Clotilde Davenne, Bourgogne Blanc, 2020, (5562) 129:-

Ett vin som med sin fruktiga karaktär och höga syra balanserar och kompletterar tonfisken, rädisorna och den lagom heta wasabimajonnäsen på ett utmärkt sätt. Här får man en bra balans mellan sältan i fisken och de tydliga citrusinslagen i vinet. Ett riktigt bra vin som passar till rå fisk, gärna med lite hetta vid sidan av.

Läs mer: Andra recept på Vinbanken

Lämna ett svar