Oxfilé med smörblancherade morötter och svampsås
En rätt där du blandar dyra med billigare råvaror och får dem att framstå i sin finaste form. Enkelt att tillreda men smakerna sviker inte.
Den här veckan bjuder Adrain Cederlund på oxfilé med smörblancherade morötter och en läcker svampsås. Som vanligt kan du se en video på när han tillagar receptet här nedan, och längst ner i artikeln kan du hitta ett vintips till rätten.
@adriancederlund 🍄🍄 #foodtiktok #foryou #fyp #fypシ #fördig #foryoupage #food ♬ Längesen (Kyaal Remix) – Petter
Oxfilé med smörblancherade morötter och svampsås
För 2 personer
Oxfilé
300 – 400g oxfilé – gärna mittenbiten
3 morötter
1 knippe grön sparris
1 solo vitlök
50g cashewnötter
1 kruka timjan
1 kruka persilja
Smör
Salt & svartpeppar
Sås
200g champinjoner
2 schalottenlökar
5 kvistar timjan – finhackad
1dl kalvfond
1dl vitt vin
3dl grädde
2msk soja
Salt & svartpeppar
Så gör du
- Skala morötterna och dela ner i portionsbitar. Lägg i en vid kastrull, slå på vatten så det nästan täcker morötterna. I med en klick smör, salt och peppar. Låt sjuda på medelhög värme.
- Finhacka schalottenlöken, borsta och dela svampen. Salta och peppra köttet på båda sidorna, stek i en varm panna med rapsolja. Vänd och tillsätt smör, timjan och vitlök. Ös köttet, sett åt sidan och låt vila.
- I samma stekpanna lägger du i löken och svampen och låter den få färg. Tillsätt finhackad timjan, vitt vin och kalvfond. Låt koka ner och montera sedan ner grädde och en skvätt soja.
- Dela sparrisen och låt den gå sista minuterna tillsammans med morötterna. Servera grönsakerna i botten med köttet och såsen ovanpå. Strö över hackade cashewnötter och persilja. Smaklig måltid.
Vintips
Domaine du Pesquier, Gigondas, 2019, (2836) 189:-
Ett vin som passar ypperligt med oxfilé med tanke på vinets kryddiga och peppriga inslag. Här får vi ett vin som påminner väldigt mycket om en châteauneuf-du-pape, men till skillnad från det betydligt kändare vinet från granndistriktet så bjuder det här gigondas-vinet på en aningen lättare karaktär som passar bättre till oxfilé med svampsås. Det är inte för kraftigt vilket gör att det ihop med den perfekt kryddade köttbiten, morötterna och den lena svampsåsen kommer gifta sig väldigt väl. Om du däremot satsar på en mer robust köttgryta så är châteauneuf-du-pape ett bättre alternativ.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera