Pilgrimsmusslor

Pilgrimsmusslor med brynt hollandaise, rättika och morotssallad

Favoritmarkera

Pilgrimsmussla, denna lyxiga råvara som oftast bringar fram oro att prova sig på. Om du gör rätten på det här enkla sättet så kommer du imponera på alla dina gäster.

Den här veckan bjuder matkreatören Adrian Cederlund på en rätt som för många kan ses som lyxig, men som egentligen är förvånansvärt enkel att tillaga. Det handlar om pilgrimsmusslor med brynt hollandaise, rättika och morotssallad. Här nedan hittar du en video på hur man tillagar rätten.

@adriancederlund 🧈🧈 #scallops #foodtiktok #foryou #fyp #fypシ #fördig #foryoupage #food ♬ Varsomhelst/Närsomhelst – Veronica Maggio

Pilgrimsmusslor med brynt hollandaise, rättika och morotssallad

För 2-3 personer, beroende på storleken på musslorna.

Ingredienser

Musslor

80-100g pilgrimsmusslor
Bröd krutonger
Smörgåskrasse

Sallad

1/2 rättika
1 stor morot
1 salladslök
1/2 röd chili
2 msk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
1 msk farinsocker
1 lime – saft/zest
1 tsk rostade sesamfrön
1 handfull koriander
Salt & svartpeppar

Sås

2 äggulor
200-250g brynt smör
1/2 lime – juice
Salt & Svartpeppar

Så gör du

  1. Bryn smöret och låt de sedan svalna tills det når fingertemperatur. Skala rättika och morot, hyvla tunt på en mandolin och skär sedan i små stavar. Hacka ner salladslöken och lägg allt i en skål.
  2. Finhacka chilin och tillsätt lägg i en skål, tillsätt soja, honung, sesamolja, farinsocker, lime, sesamfrön, koriander, salt & svartpeppar. Blanda och slå över grönsakerna och låt sedan vila.
  3. Separera två äggulor och tillsätt juice från en halv lime. Vispa tills äggen tjocknar och du fått ett litet skum, var försiktig med temperaturen så dem inte koagulerar. Häll i smöret i en fin stråle och vispa tills du uppnår den konsistens du tycker är tillfredställande.
  4. Ta bort den lilla vita muskeln på musslorna. Stek dem på högsta värmen med lite olivolja och flingsalt. Ös dem med smör och låt dem vila.
  5. Servera salladen i botten, med musslorna ovanpå. Ringla såsen, toppa med bröd krutonger och smörgåskrasse. Smaklig måltid.

Vintips

Patriarche Bourgogne Chardonnay, Cuvée des Visitandines, 2020, (71159) 119:-

När du har en rätt som pilgrimsmusslor som är brynta i hollandaise, som är en ganska fet rätt, så ska man sikta på ett fylligare vin som matchar det feta. I det här fallet är det en chardonnay från Bourgogne som är av det fylligare slaget och som har tydliga kryddiga toner. Man får samtidigt en härlig fruktighet i vinet som kompletterar morotssalladen och rättikan på ett fint sätt. Om man vill ha ett ännu fylligare vin så är det heller inte helt fel.

Instagram

TikTok

Youtube

Hitta fler recept och vintips här

Lämna ett svar