Lammytterfilé med chèvregratäng och rostade rotfrukter
Klassiska smaker med en liten twist som lyfter intresset för rätten. Perfekt rätt att bjuda på när man har ett större sällskap hos sig.
Den här veckan bjuder matkreatören Adrian Cederlund på en innovativ och smakrik. Det är lammytterfilé med en krämig chèvregratäng och rostade rotfrukter.
https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7067936200270613765
Lammytterfilé med chèvregratäng och rostade rotfrukter
Ingredienser för 2 personer
Lamm
350-400g lammytterfilé
1 kruka timjan
Smör
Salt & Svartpeppar
Gratäng
500g potatis
1st solo vitlök
40g smör
2-3 msk vetemjöl
4dl matlagningsgrädde
170g chèvre
50g västerbottenost – riven
Timjan – finhackad
Salt & Vitpeppar
Rotfrukter
2 morötter
2-3 rödbetor
Smör
Salt & Svartpeppar
Så gör du
- Finhacka vitlöken och fräs mjuk i smöret. Strö i mjölet och vispa tills en redning skapats, gå då i med grädden i omgångar. Smula ner chèvre osten i såsen. Hyvla potatisen i tunna skivor och tillsätt i såsen, smaka av med salt och vitpeppar. Lägg i en form och toppa med västerbottenost och timjan. Grädda i ugnen på 175 grader i 30 – 40 minuter.
- Skala moroten och rödbetorna. Skär ner i klyfter och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar, ringla över lite olja och lägg i en klick smör. Rosta i ugnen på tillsammans med gratängen i 20 – 25 minuter.
- Salta och peppra lammet och stek i en het panna, vänd, tillsätt timjan och smör. Ös köttet och låt vila. Kör klart i ugnen tills innertemperaturen är 58-60 grader.
- Servera rotfrukterna i botten med köttet finskuret bredvid, tillsammans med en rödvinssky. Smaklig måltid.
Vintips
Buena Vista, Carneros Chardonnay, 2019, (6240) 195:-
En fatlagrad chardonnay som är fyllig passar utmärkt till den här rätten. Det är inte alltid rött vin som är rätt val till lamm. Här har vi en rätt där köttet är tillagat på ett ganska enkelt sätt med smör och timjan. Till det har vi sedan en ganska smakrik gratäng gjord på chèvre. Och sist men inte minst har vi en del rotfrukter. Till det gifter sig en fyllig chardonnay på ett utmärkt sätt. I vinet får vi en hög fruktsyra, men ändå tydliga inslag av smör och framförallt den där härliga fylligheten som vi är ute efter. Om man ändå vill satsa på ett rött vin så funkar en sangiovese alldeles utmärkt.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera