Tacos på oxsvans med löksalsa

Tacos på oxsvans med löksalsa

Favoritmarkera

Oxsvans kan vara svårarbetat men belöningen blir väldigt god. Mört och fint kött som passar perfekt till tacos i olika former. Servera med olika tillbehör och gör det till plockmat.

Den här veckan bjuder Adrian Cederlund på en riktig fredagsklassiker i det svenska hemmet, nämligen tacos. Det är dock inte vanliga tacos, utan tacos på oxsvans och löksalsa. En rätt som livar upp fredagen och som är betydligt lyxigare män många andra tacorätter. Man kan säga att det är en modern variant av tacos helt enkelt.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7070518644299549957

Tacos på oxsvans och löksalsa

För 2-3 personer

Ingredienser

Kött

Ca 1.3 kg oxsvans
1msk go-chu-jang pasta
1dl kalvfond
1liter vatten
2msk oregano – torkad
2msk koriander – torkad
1msk chipotle – torkad
3-4msk spiskummin – finmalet
3-4 lagerblad
1 kanelstång
1 msk balsamvinäger
Salt & Svartpeppar

Sås

1 gul paprika
1 grön paprika
2 silverlök
3 tomater
2 solo vitlök
1/2 habanero
1-2 piri piri chili
Olivolja
Salt & svartpeppar

Salsa

2 salladslök
1 silverlök
1 kruka koriander
Olivolja
Salt & svartpeppar

Servering

Tortillabröd
Guacamole
Limeklyftor

Så gör du

  1. Salta och peppra oxsvansen och bränn av i ugnen tills den får en fin yta. Dela ner grönsakerna och chilin till såsen, salta och peppra samt ringa över olivolja. Ge färg tillsammans med köttet i ugnen.
  2. Lägg köttet i en större gryta. Ta ut grönsakerna och mixa till en slät sås, slå på köttet. Häll i vatten tills köttet är täckt. Häll i kryddorna, fonden samt vinäger. Låt koka under lock tills köttet släpper från benet, minst 1 1/2 timme.
  3. Finhacka silverlök, salladslök och koriander. Lägg i en skål tillsammans med olivolja, smaka upp med salt & peppar.
  4. Ta ut köttet ur såsen, låt svalna några minuter. Pilla loss köttet med hjälp av en gaffel och händerna. Stek på köttet i en varm panna och glasera det med såsen från grytan. Servera på varma tortillabröd med salsa, guacamole och lime. Smaklig måltid

Vintips

Chill Out, Riesling Pfalz Organic, 2020, (53600) 79:-

Japp, du läste rätt, ett rieslingvin till tacos på oxsvans och löksalsa. Syrligheten och citrustonerna i vinet kommer gifta sig väl med kryddigheten i köttet och smaken från löksalsan. Det finns en angenäm hetta i tacosen som ihop med friskheten i vinet blir till en riktigt bra kombination. En ny årgång av ett välkänt varumärke som väl är värt att testa i samband med tacofredagen nästa gång.

TikTok

Instagram

Youtube

Vintips till tacos – tre viner som höjer upplevelsen

Läs fler recept och vintips på Vinbanken

Lämna ett svar