Ankbröst med portvinssås och potatispuré

Ankbröst med portvinssås och potatispuré

Favoritmarkera

En festlig rätt med lite annorlunda smaker. Den mustiga såsen med härlig syra passar bra till det feta och krispiga ankbröstet. En väldigt tekniskt rolig rätt att laga.

Den här veckan är det stekt ankbröst med en smakrik portvinssås och potatispuré som står på menyn. Adrian Cederlund, matkreatören som har drygt 10 000 följare på TikTok, visar i videon nedan hur man tillagar ankbröst och hur man får till den här otroligt goda rätten på ett smidigt sätt.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7073153139192433925

Stekt ankbröst med portvinssås och potatispuré

Anka och specifikt ankbröst är något som många försöker sig på att tillaga. Vissa satsar på stekt ankbröst medan andra ger sig på ankbröst i ugn. Här nedan kan du hitta recept på stekt ankbröst med instruktioner om hur man tillagar rätten på bästa möjliga sätt.

Ingredienser

För 2 personer

Ankbröst

400g ankbröst
Salt & svartpeppar

Sås

1 gul lök
100g champinjoner
2 – 3 kvistar timjan
1 msk russin
2 dl portvin
2 dl kalvfond – utspädd
Salt & svartpeppar

Potatispuré

500g mjölig potatis
40g smör
1-2dl mjölk
Muskotnöt
Salt & vitpeppar

Grönsaker

3st knipplök
2 – 3 morötter
Smör
Salt & peppar

Så gör du

  1. Skala och koka potatisen, värm samtidigt mjölk och smör i en kastrull.
  2. Skåra ankans fett, salta och stek i en kall panna utan fett. Kör på medelhög värme och låt fettet få smälta på ankan. Ge hela ankan bra yta och vila den sedan i en form. Avsluta i ugnen tills du får en innertemperatur på 58 – 60 grader.
  3. Hacka lök, svamp och svetta i samma panna som ankfettet. Ha i timjan, russin, svartpeppar och glasera av stekpannan med portvin. Häll i fond och låt koka samman, sila och red med maizenamjöl om konsistensen är för lös.
  4. Dela knipplöken och moroten och smörstek med brynt smör. Salta och peppra.
  5. Skiva upp ankan och servera med grönsakerna, pure och såsen runt om. Smaklig måltid

Vintips till stekt ankbröst

Waltz, Pinot Noir, 2020, (54065) 119:-

En tysk pinot noir som skiljer sig en hel del från många andra tyska viner gjorda på druvan. Här får vi ett vin som har en del fyllighet och även en del kryddiga toner. De där typiska lingontonerna som brukar finnas i tyska pinot noir-viner är väldigt diskreta. Istället möts du av lite jordgubbar och framför allt en härlig kryddighet som ihop med ankbröstet och den lagom syrliga såsen gifter sig väldigt väl. Med andra ord kan man säga att Wlaltz Pinot Noir passar utmärkt till den här rätten då den har det där goda ankbröstet, den krämiga och syrliga såsen samt den lena potatispurén. Tillsammans med vinets fyllighet, härliga fruktsyra och kryddiga toner gifter sig de båda otroligt bra.

TikTok

Instagram

Youtube

Hitta fler recept från Adrian Cederlund här

Waltz Pinot Noir – en utmanare som sticker ut

Tilltugg till champagne

Lämna ett svar