Lax med harissa

Lax med variant på harissa, ris och vårsallad

Favoritmarkera

Nu när våren och sommaren närmar sig så passar denna fräscha rätt perfekt för att komma i stämning. Detta är riktig ”comfort food” som är lättlagat och smakrikt.

Matkreatören Adrian Cederlund bjuder på en fräsch rätt i form av lax med harissa, ris och vårsallad. Du kan i vanlig ordning se honom laga den här rätten i videon direkt nedan.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7075702544265121030

Lax med variant på harissa, ris och vårsallad

Det finns få rätter som är lika fräscha som lax. Här får vi dessutom en härligt kryddig smak med den marockanska kryddan harissa. Till detta serveras vi en fräsch vårsallad. En komplett rätt som inte kan bli fel nu när våren är här.

Ingredienser

För 4 personer

Lax

800g lax
5msk majonnäs
2msk rökt paprikapulver
2msk lantbuljong
3 vitlöksklyftor
1 pressad citron
1 kruka färsk koriander
2msk honung
Salt & Svartpeppar

Sallad

1 paket romansallad
1 knippe rädisor
En rödlök
150 g små tomater
1 paket feta ost
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt & Svartpeppar

Servering

Basmatiris
Persilja

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader och börja förbereda såsen. Mixa alla ingredienserna till såsen, pensla sedan in alla laxens sidor och in med den i ugnen. Låt den vara i ugnen tills laxen får en innertemperatur på 60 grader eller i 25 – 30 minuter.
  2. Tvätta riset och koka det tills det blir färdigt. Slå i risvinsvingärer och blanda upp det.
  3. Plocka och skölj rädisorna, hacka dem i tunna skivor. Dela tomaterna, salladen och strimla löken. Lägg i en skål tillsammans med fetaost. Ringla över en god olivolja och salt & svartpeppar.
  4. Servera allt på en tallrik tillsammans med lite extra sås från laxen och persilja.

Smaklig måltid!

Vintips

Deidesheimer Herrgottsacker, Riesling Spätlese, 2019, (5042) 109:-

Ett vin med en perfekt sötma som ihop med den kryddiga men ändå fräscha laxen skapar en otroligt fin och balanserad matupplevelse. I vinet får vi dessutom en härlig fruktsyra med tydliga toner av päron och honung. Allt detta ihop ger oss ett vin som inte är alls för sött, men där fruktigheten och syran gör att det passar perfekt ihop med kombinationen av lax och harissa. En riktigt bra matchning mellan mat och vin.

Fler recept med tillhörande vintips hittar du här

Kycklingbröst med kapris och citronsås

TikTok

Instagram

Youtube

Lämna ett svar