Biff med bearnaise, rostad potatis och syrlig tomatsallad
En klassisk fransk favorit. Kan serveras väldigt enkel med färdigköpt bearnaisesås, eller så gör man såsen från grunden och imponerar på gästerna. Det är värt besväret!
Servera med lite rostad potatis och syrlig tomatsallad som skär fint igenom den feta såsen. Biff med bearnaise passar verkligen alla tillfällen i veckan och är en rätt som är oerhört lätt att laga. Här nedan kan du se video på hur man på ett smidigt sätt kan tillaga maten. Matkreatören Adrian Cederlund bjuder varje vecka på nya rätter som passar till olika tillfällen.
https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7078341848137256198
Biff med bearnaise, rostad potatis och syrlig tomatsallad
Recept för två personer
Ingredienser
Kött
300 g biff – entrecote/ryggbiff
Smör
Rosmarin
Vitlök
Salt & Peppar
Sås
250 g smält smör
1 – 2 äggulor
Gräslök – finhackad (valfritt)
Dragon – finhackad
Persilja – finhackad
Worcestersås – till smak
Cayennepeppar- till smak
Salt & svartpeppar
Reduktionen
1 schalottenlök – finhackad
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
1/2 kruka färsk dragon
Stjälkar från persilja
Tomatsallad
130g små tomater
1 rödlök
1 paket fetaost
Rödvinsvinäger
Olivolja
Salt & peppar
Potatis
200g potatis
100g jordärtskocka
Rosmarin
Olivolja
Salt & svartpeppar
Så här gör du
- Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme. Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med rödvinsvinäger, vatten, dragon och stjälkar. Låt reducera till hälften och sila sedan av den.
- Dela potatis och jordärtskocka, lägg på en plåt tillsammans med rosmarin, olivolja, salt & svartpeppar. Rosta i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
- Krydda biffen och stek på hög värme till du får en fin yta. Gärna i en gjutjärns- eller kolståls panna. Lägg i örter, vitlök och smör. Ös köttet och låt vila på ett galler.
- Under tiden köttet vilar skär vi ner tomater, rödlök och strimlar över fetaost, rödvinsvinäger, olivolja, salt & svartpeppar.
- Ta den avsilade reduktionen och vispa tillsammans med äggulan. Vispa under medel låg värme tills det bildas ett skum, runt 65 grader. Då kan du börja droppvis vispa ner det smälta smöret som skall ligga runt 55 grader. Vispa ner allt smör förutom det vita i botten på kastrullen. Tillsätt örter, cayennepeppar, salt, svartpeppar och worcestersås.
- Låt köttet gå klart i ugnen tills de når 52 grader, servera sedan allt tillsammans med ett glas vin. Smaklig måltid!
Vintips till biff med bearnaise
EQUIVOQ, 2020, (55461) 139:-
Montepulciano är förmodligen en av de mer underskattade druvorna från Italien. Ofta blandas den ihop med vinet ”Vino Nobile di Montepulciano” som görs på sangiovese. Men det är även en egen druva som producerar viner som är uppskattade i Italien. Här får vi ett vin som med sin kryddighet och tydliga inslag av örter passar utmärkt till den feta bearnaisesåsen och den välkryddade köttet. Vinets syra kommer dessutom kompletteras väl med den syrliga tomatsalladen. Man kan säga att vi här får vi ett vin som matchar riktigt bra med alla komponenter på tallriken. Fylligheten, örtigheten och syran skapar ihop en bra balans till alla råvaror på tallriken. Ett riktigt bra vin till biff med bearnaise helt enkelt.
Kycklingbröst med kapris och citronsås
Stekt ankbröst med portvinssås och potatispuré
Fler recept och vintips på Vinbanken
Adrian Cederlund
TikTok
Youtube
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera