Biff med bearnaise

Biff med bearnaise, rostad potatis och syrlig tomatsallad

Favoritmarkera

En klassisk fransk favorit. Kan serveras väldigt enkel med färdigköpt bearnaisesås, eller så gör man såsen från grunden och imponerar på gästerna. Det är värt besväret!

Servera med lite rostad potatis och syrlig tomatsallad som skär fint igenom den feta såsen. Biff med bearnaise passar verkligen alla tillfällen i veckan och är en rätt som är oerhört lätt att laga. Här nedan kan du se video på hur man på ett smidigt sätt kan tillaga maten. Matkreatören Adrian Cederlund bjuder varje vecka på nya rätter som passar till olika tillfällen.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7078341848137256198

Biff med bearnaise, rostad potatis och syrlig tomatsallad

Recept för två personer

Ingredienser

Kött

300 g biff – entrecote/ryggbiff
Smör
Rosmarin
Vitlök
Salt & Peppar

Sås

250 g smält smör
1 – 2 äggulor
Gräslök – finhackad (valfritt)
Dragon – finhackad
Persilja – finhackad
Worcestersås – till smak
Cayennepeppar- till smak
Salt & svartpeppar

Reduktionen

1 schalottenlök – finhackad
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
1/2 kruka färsk dragon
Stjälkar från persilja

Tomatsallad

130g små tomater
1 rödlök
1 paket fetaost
Rödvinsvinäger
Olivolja
Salt & peppar

Potatis

200g potatis
100g jordärtskocka
Rosmarin
Olivolja
Salt & svartpeppar

 Så här gör du

  1. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme. Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med rödvinsvinäger, vatten, dragon och stjälkar. Låt reducera till hälften och sila sedan av den.
  2. Dela potatis och jordärtskocka, lägg på en plåt tillsammans med rosmarin, olivolja, salt & svartpeppar. Rosta i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
  3. Krydda biffen och stek på hög värme till du får en fin yta. Gärna i en gjutjärns- eller kolståls panna. Lägg i örter, vitlök och smör. Ös köttet och låt vila på ett galler.
  4. Under tiden köttet vilar skär vi ner tomater, rödlök och strimlar över fetaost, rödvinsvinäger, olivolja, salt & svartpeppar.
  5. Ta den avsilade reduktionen och vispa tillsammans med äggulan. Vispa under medel låg värme tills det bildas ett skum, runt 65 grader. Då kan du börja droppvis vispa ner det smälta smöret som skall ligga runt 55 grader. Vispa ner allt smör förutom det vita i botten på kastrullen. Tillsätt örter, cayennepeppar, salt, svartpeppar och worcestersås.
  6. Låt köttet gå klart i ugnen tills de når 52 grader, servera sedan allt tillsammans med ett glas vin. Smaklig måltid!

Vintips till biff med bearnaise

EQUIVOQ, 2020, (55461) 139:-

Montepulciano är förmodligen en av de mer underskattade druvorna från Italien. Ofta blandas den ihop med vinet ”Vino Nobile di Montepulciano” som görs på sangiovese. Men det är även en egen druva som producerar viner som är uppskattade i Italien. Här får vi ett vin som med sin kryddighet och tydliga inslag av örter passar utmärkt till den feta bearnaisesåsen och den välkryddade köttet. Vinets syra kommer dessutom kompletteras väl med den syrliga tomatsalladen. Man kan säga att vi här får vi ett vin som matchar riktigt bra med alla komponenter på tallriken. Fylligheten, örtigheten och syran skapar ihop en bra balans till alla råvaror på tallriken. Ett riktigt bra vin till biff med bearnaise helt enkelt.

Kycklingbröst med kapris och citronsås

Stekt ankbröst med portvinssås och potatispuré

Fler recept och vintips på Vinbanken

Adrian Cederlund

TikTok

Instagram

Youtube

 

Lämna ett svar