Bucatini med räkor

Bucatini med räkor, tomat och vitt vin

Favoritmarkera

Pasta är en av mina favoriträtter att laga. Oftast krävs det inte så många ingredienser för att få en smakrik måltid. Tekniken när man lagar pasta kan ibland vara lite svår men när den väl sitter så kommer den göra att rätterna blir ännu godare.

Den här veckan bjuds det på pasta bucatini med räkor, tomat och vitt vin. En delikat och enkel pastarätt att laga som garanterat kommer imponera på pastaälskarna. Här nedan kan du i vanlig ordning se en video på hur rätten tillagas.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7080951338581904646?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7061135883974329861

Bucatini med räkor, tomat och vitt vin

För 2 personer

Ingredienser

500g räkor – med skal
400g bucatini pasta
300g små tomater
1 schalottenlök
1 solo vitlök
4msk olivolja
1 röd chili
25g smör
1dl vitt vin
2msk hummerfond – koncentrat
1 näve persilja
Salt & svartpeppar

Så här gör du

  1. Skala räkorna och spara skalen till en fond. Koka upp vatten i en kastrull med rikligt med salt.
  2. Finhacka schalottenlöken, chili och vitlök och fräs i en gryta tillsammans med olivolja. Dela ner tomaterna och ha med. När det sedan puttrat en stund tills tomaterna mjuknat så tillsätter du vinet, smör och fond och låter det koka ihop.
  3. Koka pastan tills den är har 2–3 minuter kvar och ha sedan i den tillsammans med såsen.
  4. Härifrån handlar det om att bygga luft i såsen tillsammans med pastavatten för att få den så krämig som möjligt. Detta gör du genom att slunga pastan eller röra om så du arbetar in luften. Tillsätt mer pastavatten i omgångar om du vill ha den krämigare.
  5. Strö över finhackad persilja och servera på en tallrik tillsammans med räkorna.

Smaklig måltid!

Vintips

Sauvignon Cantina d’Isera, 2020, (24001) 129:-

Ett italienskt vin gjort på sauvignon blanc från alpregionen Trentino. Även om många kanske hade valt ett riesling till en sådan här rätt, så faller valet i det här fallet på en oerhört frisk sauvignon blanc. I vinet får man inte de där klassiska örtiga tonerna som en sauvignon ibland kan ha. Istället får man ett friskt vin med tydliga inslag av lime, men även med en härlig fruktighet i form av päron. Detta ihop med den fräscha pastan som har mycket smak av räkor kommer göra att det hela blir en riktigt bra matupplevelse. Och som vanligt måste man välja italienska viner till italienska maträtter.

Vin till carbonara – tips på tre viner

Kycklingbröst med kapris och citronsås

Fler recept och vintips

Pilgrimsmusslor i brynt smör

Adrian Cederlund:

TikTok

Instagram

Youtube

Lämna ett svar