Hemmagjord sushi

Hemmagjord sushi – spicy salmon

Favoritmarkera

Sushi är något man väldigt ofta äter ute på olika restauranger, men varför inte göra det hemma själv? Detta är en av mina favoriter med en rå lax med mycket styrka i. Du kan välja att ha i de tillbehör som du gillar, men jag gillar att ”keep it simple”.

Matkreatören Adrian Cederlund bjuder i dag på en rätt som i dag hör till de mest trendiga och populära i Sverige, nämligen sushi. I det här fallet är det en het så kallad spicy salmon sushi. Här nedan kan du se en video på hur man lagar rätten. Det bästa av allt är att det är helt hemmagjord sushi.

@adriancederlund

Besvara @tetekex lite sushi! Vad vill ni se härnest? #sushi #foodtiktok #foryou #fyp #fypシ #fördig #foryoupage #food #4u

♬ Lotta & Sanna – Mohelá

Hemmagjord sushi – spicy salmon

För 2 personer

Ingredienser

Laxröra

300g lax
2 msk majonnäs
1 msk sriracha
Svarta & vita sesamfrön

Sås

4 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 lime – saft/zest
Salt & peppar

Tillbehör

250g sushiris
2 msk risvinäger
5 st noriblad
1/2 gurka
1 smörgåskrasse
Rostad lök
Japansk gari 

Så här gör du

  1. Skölj och tvätta riset tills vattnet är rent. Koka tillsammans med salt. När riset ät klart så smaksätt det med risvinäger, och låt svalna.
  2. Filea laxen, och skär i små kuber. Lägg i en skål och blanda tillsammans med majonnäs, sriracha & sesamfrön.
  3. Blanda majonäs, finriven vitlök, lime zest och saft. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Dela gurka, samt de tillbehör du själv väljer att ha i din sushi.
  5. Lägg ett noriblad på bambumattan och sprid ett jämnt lager ris. Strö över sesamfrön och vänd på bladet. Lägg en rand med lax i mitten, samt gurka och dina valda tillbehör. Rulla ihopa och tryck till den så de blir jämn.
  6. Skär den i ca 8 bitar och lägg på en tallrik. Ringla över såsen, rostad lök och smörgåskrasse. Servera med japansk gari, wasabi och soja.

Smaklig måltid!

Vintips till spicy salmon sushi

YOKO, Riesling, 2020 (52967) 129:-

Het mat, då måste man vända sig åt de friska vinerna med hög syra och härlig fruktighet. Vad passar då inte bättre än än YOKO Riesling? Vinet är en modern riesling med tydliga toner av äpplen, päron och honung, men där citrustonerna ändå är dominanta. YOKO Riesling är ett fantastiskt bra vin till just hetare sushi. Hettan i rätten kommer dämpas och gifta sig på ett fantastiskt fint sätt ihop med syran i vinet.

Läs mer:

Vitt vin till sushi

Tillfälligt sortiment vita viner 8 april

Fler recept från Adrian Cederlund

Pilgrimsmusslor i brynt smör

Topp 10 riesling 2022

Adrian Cederlund

Instagram

Youtube

TikTok

Lämna ett svar