Vin till råbiff

Råbiff med dragonfärskost och jordärtskockschips

Favoritmarkera

När sommaren närmar sig så blir jag oftast sugen på något lite lättare och fräschare. Råbiff är en rätt som kan göras på så många olika sätt, antingen som en förrätt eller som en huvudrätt som jag gjort här.

Rätten råbiff har blivit lite av en klassiker på många restauranger där det serveras lite finare maträtter. Och visst är det en helt underbar maträtt? Den går att göra på så otroligt många olika sätt. Man kan välja den klassiska råbiffen med kapris, dijonsenap, rödlök och äggula, eller så kan man våga sig på en modernare variant. Här bjuder matkreatören Adrian Cederlund på en modern variant av råbiff där vi även får inslag av färskost gjort på dragon och chips gjorda på jördärtskocka. Här nedan kan du se en video på hur man tillagar rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7086113647612808453?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7086199680976127494

Råbiff med dragonfärskost och jordärtskockschips

För två personer

Ingredienser 

Kött

250g innanlår
1 schalottenlök
2 msk olivolja – gärna en ¨finare variant¨
1 msk citronjuice
Salt & Svartpeppar

Sås

1 knippa dragon – bladen
200g färskost
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
2 msk vatten
Salt & svartpeppar

Chips

3 jordärtskockor
2–3 dl naturell olja
Salt

Servering

4-5 rädisor – finhyvlade
3-4 gröna sparris – finhyvlade
Örtolja

Så här gör du

  1. Börja med att tvätta jordärtskockorna noggrant. Hyvla dem tunt och torka av dem. Fritera i neutral olja på medelhög värme tills dem blivit gyllenbruna. Lägg dem på ett hushållspapper och salt lätt.
  2. Plocka bladen på dragonen och lägg i en mixer tillsammans med färskosten. Smaksätt med rödvinsvinäger, olivolja, salt & svartpeppar. Mixa till en slät och fin sås, tillsätt vatten om såsen är för tjock.
  3. Hyvla rädisor och sparris tunt med en mandolin. Har du ingen mandolin så går det att använda kniv eller en potatisskalare.
  4. Hacka ner köttet i små kuber, lägg i en bunke tillsammans med finhackad schalottenlök, olivolja, citronjuice, salt & svartpeppar. Blanda runt och sprid ut på en tallrik. Toppa med såsen och alla tillbehören. Ringa över lite ört olja och servera med ett gott glas vin. Smaklig måltid.

Vintips

Substance, Chardonnay, 2019, (79566) 189:-

Det röda vinet är inte alltid det självklara när det vankas råbiff, framförallt inte när det är en modern råbiff som serveras. I det här fallet vänder vi blicken mot dragonfärskosten och mot jordärtskockschipsen. Dessa båda smaker passar utmärkt ihop med ett syrligt vin med många olika toner i sig. Här får vi ett vin som är fylligt, men inte för fylligt så att det skär sig mot råbiffen. Istället passar vinets perfekta toner av kryddor i form av rosmarin perfekt ihop med kryddigheten i rätten. Det är med andra ord ett vin som ihop med den här råbiffen kommer förhöja hela matupplevelsen.

Läs mer

Spicy salmon sushi 

Fler recept av Adrian Cederlund

Hitta fler recept på kött här

Adrian Cederlund

TikTok

Youtube

Instagram

Lämna ett svar