Sparrisrisotto

Sparrisrisotto med parmesan

Favoritmarkera

Denna vecka bjuds det på en vegetarisk rätt med sparris som huvudingrediens. Sparisrisotton kan väljas att serveras som huvudrätt eller som en förrätt.

Sparrisrisotto med parmesan är en väldigt lättlagad rätt som inte kräver många minuter i köket. Vill man servera säsongsbetonade maträtter så är detta den perfekta rätten till din bjudning. Här nedan kan du i vanlig ordning se hur rätten tillagas. Ett recept på en fräsch och god risotto med mycket smaker i form av parmesan och cashewnötter bland annat.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7093919742804774149?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7061135883974329861

Sparrisrisotto med parmesan

För två personer

Ingredienser

3 dl carnaroliris
1 schalottenlök
1,5 dl vitt vin
2 msk olivolja
2 dl riven parmesanost
1 liter grönsaksfond
25 g smör
1 knippe sparris
Krossade cashewnötter
Persilja
Salt & Svartpeppar

Så här gör du

  1. Börja med att sätta grönsaksfonden på medelhög värme så den kommer upp i temperatur. Finhacka sedan schalottenlöken och stek i olivoljan. När löken mjuknat så tillsätter du riset.
  2. ¨Stek¨ riset tills det släppt lagom mängd stärkelse, detta kommer göra risotton krämig i slutändan. Häll i det vita vinet och låt koka in. Tillsätt sedan slevvis fonden och rör om tills riset uppnår önskad konsistens.
  3. Dela sparrisen och blanchera dem i lättsaltat vatten. Lägg i en mixer tillsammans med olivolja och svartpeppar, mixa till en slät pure och häll ner i risotton.
  4. Riv parmesan och ha i tillsammans med smör. Rör om och servera på en platt tallrik med cashewnötter ovanpå. Smaklig måltid

Vintips till sparrisrisotto med parmesan

Ferrari, Brut Organic, (7721) 169:-

Vi är på tok för dåliga på att dricka mousserande vin till maten. Vi har i dag ofta en bild av att mousserande vin enbart ska drickas som sällskapsvin eller när det vankas firande av något slag, men när maten står på tallriken så vänder vi oss alltid till de stilla vinerna. I det här fallet, när vi har en sparrisrisotto parmesan och persilja så gifter sig rätten alldeles otroligt bra med ett mousserande vin. Nu föll valet på Ferrari Brut Organic som är ett frisk och fräscht vin med tydliga fruktiga toner i framförallt smaken, men där man även får en diskret nötighet och små brödiga toner. Ihop med sältan och de tydliga smakerna i risotton så blir det en otroligt lyckad kombination. Tänk dig även att vinet är sådär härligt syrligt som man ofta önskar att ett mousserande vin ska vara.

Fler recept från Adrian Cederlund

Fläskkarré med hoisinsås, kålsallad och ris

Vin till svamprisotto – tre viner du inte får missa

Fler vintips till olika maträtter

Adrian Cederlund

TikTok

Youtube

Instagram

Lämna ett svar