Ryggbiff med kappa, asiatisk chimichurri och blancherade grönsaker
En rätt som bjuder på allt man önskar. Det man får är en kombination av Sverige och Asien, en kombination av hetta och fräschör, och framförallt en kombination av otroligt smakfulla råvaror.
Ryggbiff är en underskattad köttdetalj som man kan göra väldigt mycket roligt av. Här i Sverige fokuserar vi väldigt mycket på ryggbiff när det vankas grillsäsong eller finbesök, men det går faktiskt att göra så otroligt mycket mer av den här detaljen. I det här receptet bjuds det på en fin ryggbiff med kappa, ihop med asiatisk chimichurri och blancherade grönsaker. En fullkomlig smakexplosion där alla komponenter samspelar och skapar en elegant och fräsch rätt. I vanlig ordning kan du nedan se en video på hur man tillagar rätten på enklast sätt.
https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7099088180388842758?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7099358764705793542
Ryggbiff med kappa, asiatisk chimichurri & blancherade grönsaker
För två personer
Ingredienser
Kött
300 – 400 g ryggbiff – gärna med kappa
20 g smör
1 msk nduja
Salt & Svartpeppar
Chimichurri
1 schalottenlök – finhackad
20 g persilja – färsk
20 g koriander – färsk
1 – 2 piri piri chili
20 g oregano – färsk
1 citron – zest/saft
2 msk sesamolja
Olivolja
Salt & Svartpeppar
Grönsaker
4 morötter – gärna knippe
2 pak choi
2 dl grönsaksfond
25 g smör
Salt & Svartpeppar
Servering
Hackade cashewnötter
Koriander
Sesamfrön
Så här gör du
- Salta köttet och stek på hög värme, vänd när det fått en fin yta. Ner med smör och nduja och ös köttet ordentligt. Ställ åt sidan och låt vila.
- Finhacka schalottenlök, persilja, oregano, koriander och piri piri och lägg i en skål. Riv zest från citron och pressa i saften tillsammans med sesamolja, olivolja, salt och svartpeppar.
- Tvätta morötterna och dela på längden. Plocka pak choi bladen och tvätta dem rena. Smält smör i en panna och stek morötterna lätt i en stekpanna. Slå på grönsaksfonden tills den precis täcker morötterna. Lägg pak choi ovanpå och låt den ångas med på medelhög värme.
- Avsluta köttet i ugnen tills det når en innertemperatur på ca 52 grader. Skär upp köttet och servera ovanpå grönsakerna. Strö över nötter, sesamfrön och koriander. Smaklig måltid.
Vintips
Yoko, Riesling, 2020, (52967) 129:-
Men va, kan man verkligen dricka ett vitt vin till ryggbiff? Såklart man kan. Ofta har vi i Sverige en ganska förlegad bild av vad som ska drickas till vilken typ av mat. Vi lever kvar i rött till kött, vitt till fisk. Och på tok för ofta fokuserar vi lite väl mycket på huvudråvaran, i det här fallet köttet, istället för komponenterna och såserna. När det kommer till Yoko Riesling så får vi ett vin med en extremt fin syra som ihop med den syrliga såsen skapar en perfekt balans mellan mat och vin. Dessutom får vi en fjäderlätt sötma som på ett elegant sätt neutraliserar hettan. Ett vin med friska äpplen och päron, kraftiga citrontoner och även små doser av honung. Detta är ett vin som på ett perfekt sätt matchar med maten.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera