Ångad torsk med vitvinssås

Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås

Favoritmarkera

Att ånga fisk hjälper för att få fram den krämiga och goda texturen. Problemet med en torr och övertillagad fisk försvinner. Detta sätt gör det väldigt enkelt att kunna tillaga till flera personer på en gång. Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås är ett enkelt och fräscht recept. 

Rätten har en fin balans med mycket fräschör, men samtidigt en djup och genomslående smak som ger en bra mättnadskänsla. Precis så som jag vill ha mina fiskrätter.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7101715545631853829?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7099358764705793542

Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås

För 2 personer

Ingredienser

Fisk

2 torskfiléer
1 knippe dill
20 g smör
3 – 4 vitpepparkorn
Vatten
Salt

Morotspuré

3–4 morötter
½ vitlöksklyfta
15 g smör
½ dl grädde
Salt & Svartpeppar

Sås

1 schalottenlök
2 lagerblad
2 vitpepparkorn
2 dl vitt vin
1 dl skaldjursfond
2 dl grädde
Salt

Servering

Kokt potatis
Gurka
Dill

Så här gör du:

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Ta en djup form och lägg ner dillkvistar, smör och vitpepparkorn. Täck med vatten och lägg ett galler ovanpå. Salt torsken och lägg den på gallret. Tillaga i ugnen i 15 – 20 minuter på 120 grader.
  2. Skala morötterna och skär ner i mindre bitar. Koka tills de är mjuka och lätta att mixa. Mixa morötterna tillsammans med smör, vitlök, grädde, salt och svartpeppar till en slät pure.
  3. Hacka schalottenlöken grovt och låt bli mjuk i en kastrull med lite rapsolja. Tillsätt vitt vin, vitpeppar och lagerblad, låt reducera. När vinet reducerat ner till hälften så tillsätter du fonden samt grädde. Låt sedan såsen sjuda på medelhög värme tills smakerna har satt sig. Sila då av såsen och smaka upp den med lite salt.
  4. Servera på en tallrik med morotspuré i botten, sedan potatis och färsk gurka. Servera fisken ovanpå med en stor sked sås och några dillkvistar, smaklig måltid.

Vintips till ångad torsk

Robert Mondavi, Private Selection Sauvignon Blanc, 2020, (2746) 129:-

Ett fräscht vin där man direkt i doften hittar fin frukt i form av päron, men där finns även en härlig örtighet. Bra, fin syra som ihop med vitvinssåsen kommer skapa en fantastiskt fin kombination. Sältan i torsken kommer passa riktigt bra med örtigheten i vinet. Ett riktigt fint sauvignon blanc som är friskt, blommigt och gott till ångad torsk.

Fler recept från Adrian Cederlund

Wok med ryggbiff

Adrian Cederlund

TikTok

Youtube

Instagram

Lämna ett svar