Chicken parm

Chicken parm med bucatini

Favoritmarkera

Om du gillar de italienska smakerna med mycket tomat, ost och pasta så är detta rätten för dig. Den kräver lite tid och tålamod för att få den att bli perfekt, men det är så värt arbetet.

Kyckling med parmesan, eller den amerikanska varianten som heter chicken parm, är en fantastisk rätt med massvis av smak. Och för att ge den ytterligare en dimension kan man servera den med bucatini. Här nedan kan du se en video hur man tillagar rätten enligt konstens alla regler.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7104250087114575110?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7099358764705793542

Chicken parm med bucatini

För två personer

Ingredienser

Kyckling

2 kycklingbröst
1 dl mjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
75 g parmesanost
2 paket mozzarella
Rapsolja
Salt & Svartpeppar

Tomatsås

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 burk hela tomater – gärna san marzano
1 näver färsk basilika
Salt & Svartpeppar

Servering

Bucatini pasta
Färsk basilika
Olivolja

Så här gör du chicken parm

  1. Finhacka lök och vitlök och svetta i rikligt med olivolja. Ner med tomater, basilika, salt och svartpeppar. Låt sedan stå och puttra på medelvärme.
  2. Lägg kycklingbröstet på skärbrädan och skär genom mitten horisontellt men lämna liten bit kvar så du inte skär helt igenom bröstet. Öppna upp kyckling och krydda den med salt och svartpeppar.
  3. Förbered tre skålar, en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med pankoströbröd. I pankoströbrödet finriver du även ner parmesanen. Panera kycklingen i de tre skålarna – mjöl, ägg, panko och lägg sedan på ett fat.
  4. Stek kycklingen i en het stekpanna med rikligt med rapsolja, går även att fritera om man har tillgång till det. När kycklingen fått fin yta så placera den på ett galler och lägg på en sked tomatsås följt med mozzarellaost. In i ugnen på 175 grader tills osten smält och fått en fin yta.
  5. Koka pastan enligt förpackningen och blanda sedan upp den med resterande av tomatsåsen. Servera pasta i botten med kycklingbröstet ovanpå, ringla över lite olivolja och ett basilikablad. Smaklig måltid.

Vin till kyckling med parmesan och bucatini

Gratena Chianti, 2019, (2717) 129:-

Italienskt ska det vara! Nä, det behöver det nödvändigtvis inte vara men just i det här fallet så passar ett chianti utmärkt till den här rätten. Just den här chiantin är inte i närheten av lika fyllig och sträv som många chianti classico-viner. Du får dock en fin syra i vinet som ihop med de klassiska kryddorna och den tydliga mörka frukten skapar ett fint vin. Här är vi ute efter ett vin som har en tydlig kryddig karaktär som ska matcha kycklingen, den kraftiga parmesanen och den kryddiga tomatsåsen. Därför blir det ett chianti så lever upp till alla de kriterierna. Ihop med den parmesanpanerade kycklingen kommer det här vinet gifta sig alldeles utmärkt. Att vi dessutom serverar det ihop med bucatini och tomatsås gör den här matchningen ännu bättre.

Fler recept från Adrian Cederlund

Wok med ryggbiff

Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås

Adrian Cederlund

TikTok

Youtube

Instagram

Lämna ett svar