silltallrik

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

Favoritmarkera

Denna rätt passar perfekt till midsommarfirandet om någon vecka. Servera den antingen som en huvudrätt som jag gör här eller så minskar du ner det och har det som en förrätt. Välj den sillen du själv gillar. Jag har valt att använda matjessill som passar perfekt till tillbehören.

Nu när midsommar bara är några veckor bort så börjar man kanske planera inför vad man ska ha på bordet. Därför bjuds det den här veckan på en klassisk silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör. I vanlig ordning kan du se en video på hur man komponerar ihop tallriken och gör rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7106901432284073222?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7099358764705793542

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

För 4 personer

Ingredienser

400 g matjessill
500 g färskpotatis
1 knippe rädisor
25 g gräslök
1 kruka dill
½ limpa kavring
75 g smör

Sås

2 dl smetana
100 g västerbottenost
1 msk honung
1 msk vinäger
Salt & Svartpeppar

Inlagd rödlök

1 rödlök
1 msk ättika
2 msk socker
3 msk vatten

Så här gör du:

  1. Tvätta potatis noggrant så allt smuts försvinner, koka den sedan i rikligt saltat vatten.
  2. Skär småkuber av brödet, blanda upp med rapsolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen till de blir knapriga krutonger, 175 grader i ca 20 minuter.
  3. Riv osten fint, eventuellt mixa den. Blanda tillsammans med smetana, honung, vinäger, salt och svartpeppar. Var försiktig om du använder mixer så såsen inte skär sig, det kan lätt hända.
  4. Koka ihop ättika, socker och vatten. Hyvla eller skiva rödlöken tunt och slå sedan över inläggningslagen. Ställ kallt tills det är dags att servera.
  5. Tvätta och dela rädisorna, finhacka gräslöken och bryn smöret.
  6. Servera allt på en tallrik med sillen som huvudroll. Slå över det brynta smöret och toppa med krutongerna och färska örterna. Smaklig måltid.

Vintips till silltallrik

Von Winning, Riesling, 2021 (79393) 119:-

Sill är en erkänt svår maträtt att matcha till vin, för man får så otroligt många olika smaker i sillen. Om man inte väljer öl eller snaps till sillen så finns det flera viner som man kan välja för att få en riktigt bra matupplevelse. I det här fallet är det ett riesling med en liten sötma som balanserar upp det söta i sillen. Syran finns också där, och ihop med de tydliga inslagen av västerbottenost kommer det här vinet gifta sig väldigt väl med maten. Det är ett friskt rieslingvin som kompletterar de olika smakerna på silltallriken på ett riktigt bra sätt.

Adrians Instagram

Adrians TikTok

Adrians Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Wok med ryggbiff

Ångad torsk med morotspuré och vitvinssås

Lämna ett svar