fish taco

Fish taco med mangosalsa och chipotlemajonnäs

Favoritmarkera

En god och knaprig friterad torsk med en syrlig och söt mangosalsa, och den lagom starka chipotlemajonnäsen ringlad över. Servera i mjuka ljumna tortillabröd. En annorlunda variant på den annars vardagliga tacon.

Flera olika varianter på tacos har dykt upp i Sverige på senare år. Det är inte längre enbart de klassiska svenska tacosen med blandfärs, tacokrydda och creme fraiche man ser i hemmen. Nu för tiden är en populär och fräsch variant fish taco. Och det är just fish taco med mangosalsa och chipotlemajonnäs vi bjuds på den här veckan. I vanlig ordning kan du se en video på hur man tillagar rätten här nedan.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7109508133214637317?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Fish taco med mangosalsa och chipotlemajonnäs

För två personer

Ingredienser

Fisk

300 g torsk
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl panko
2 ägg
Salt & svartpeppar

Mangosalsa

1 mango
½ gurka
1 chili
25 g koriander – färsk
1 lime – juice
1 msk sesamolja
Salt & svartpeppar

Sås

1 äggula
1 tsk Dijon
Salt & svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
1 msk chipotle pasta
1 tsk honung

Kålsallad

½ litet spetskåls huvud
1 msk honung
2 msk rapsolja
Salt & svartpeppar

Servering

Tortillabröd
Koriander
Finstrimlad rödlök

Så här gör du:

  1. Skala och finhacka mango i små kuber, hacka gurkan i samma storlek. Finhacka chili, koriander och blanda allt i en skål. Slå på sesamolja, limejuice, salt och peppar.
  2. Strimla kålen och lägg i en skål. Strö på honung, rapsolja, salt och peppar.
  3. Separera en äggula och lägg i en skål. Tillsätt dijonsenap, vitvinsvinäger och salt. Vispa och tillsätt rapsolja i en tunn stråle tills det tjocknat. Smaka upp majonnäsen med chipotle, honung, salt och svartpeppar.
  4. Skär torsken i mindre bitar. Förbered en tre stegs panering. Panera fisken och fritera fisken på 175 grader tills gyllenbrun. Servera allt i ljumna tortillabröd med såsen ringlad över, smaklig måltid!

Vintips till fish taco

YOKO, Riesling, 2020 (52967) 129:-

När du har en panerad fisk framför dig som sedan kompletteras med en mangosalsa som både är söt och aningen het tack vare chilin, så passar det utmärkt med ett vin som har hög syra och lite sötma som kompletterar hettan. I Yoko Riesling får vi exakt ett sådant vin. Dessutom kommer vinet gifta sig riktigt väl med den rökiga chipotlemajonnäsen. I vinet får vi fina fruktiga inslag men där syrligheten ändå är dominant. Dessutom kommer den lilla sötman där på slutet som gör att det ihop med fish taco passar utmärkt. Ett riktigt bra vin ihop med den här typen av mat som har både sötma och hetta i sig.

Adrians Instagram

Adrians TikTok

Adrians Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Wok med ryggbiff

Silltallrik med västerbottenost

Lämna ett svar