Vodkapasta

Vodkapasta – fräsch variant med basilika

Favoritmarkera

Vodkapasta som är en simpel pastarätt med mycket smak av tomat men med en syra och fräschör från vodkan. Jag har valt att laga min med lite mer komponenter för att göra den lite roligare.

I den här varianten av vodkapasta har jag tillsatt sardeller, basilika och stekta brödsmulor. Dessa komponenter gör att rätten blir lite mer händelserik och de tillför mer smak och textur. Här nedan kan du som vanligt se en video på hur man tillagar rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7112052537540283654?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7086199680976127494

Vodkapasta – en fräsch variant med basilika och sardeller

För 2 personer

Ingredienser

300 g fläskkött – bacon/pancetta
300 g pappardelle pasta
1 schalottenlök
1 vitlök
2 sardeller
100 g små tomater
25 g basilika
6 cl vodka
1 burk passerade tomater
2,5 dl grädde

Servering

1 mozzarella
Stekta brödsmulor

Så här gör du

  1. Koka upp vatten med rikligt med salt till pastan. Dela ner ditt kött i mindre passande bitar och stek med olivolja på medelhög temperatur.
  2. Finhacka schalottenlök, vitlök, sardeller, tomater och basilika. När köttet fått färg så tillsätter du löken och sardellerna. Efter en liten stund även tomaterna och basilikan. Pressa gärna på tomterna så dem släpper ut sin vätska.
  3. Glasera pannan med vodkan och tillsätt sedan passerade tomater och grädde. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Koka pastan enligt paketet tills den är al dente. Tillsätt i såsen och blanda. Slunga gärna så det kommer luft till såsen, då blir den ännu krämigare. Servera och toppa med mozzarella och stekta brödsmulor. Smaklig måltid!

Vintips till vodkapasta

Borgogno, Barbera d’Alba Superiore, 2020 (74201) 189:-

En superfin barbera av den högre klassen. Här får vi den där härliga örtigheten som en fin barbera ska ha, och detta kompletteras av tydliga toner av både körsbär och hallon. Det här är en barbera av det lite fylligare slaget vilket gör att det passar alldeles utmärkt med sältan från fläsket, den lena tomatsåsen och fräschören från basilikan. Allt kommer gifta sig alldeles utmärkt och skapa en komplett maträtt. Ofta brukar man säga att barbera passar riktigt bra till pizza, men det är ett riktigt bra pastavin också. Framförallt till lite kraftigare pastarätter med inslag av kött och tomatsås.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

Lämna ett svar