Råraka med skagenröran

Råraka med skagenröra som är smaksatt med pepparrot

Favoritmarkera

Den perfekt förrätten till sommaren. Enkel men väldigt god. Skagenröran går att göra på många olika sätt, men detta är ett av mina favoritsätt med mycket pepparrot.

Råraka med skagenröra som är smaksatt med pepparrot är en rätt som är synonym med svensk sommar. I vanlig ordning kan du se hur man lagar rätten i videon nedan.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7115007961935711493?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Vin till Toast Skagen – tre viner som höjer upplevelsen

Råraka med skagenröra och pepparrot

För fyra personer

Ingredienser

Råraka

800 g fast potatis
50 g smör
Salt och svartpeppar

Skagenröra

300 g räkor
½ rödlök
2 msk valfri rom
1 msk färsk riven pepparrot
1 näve dill
½ citron – saft
1 dl majonnäs
Salt & svartpeppar
Så här gör du

  1. Hacka över räkorna grovt, finhacka rödlök, dill och lägg i en bunke. Skala och finriv pepparroten, tillsätt tillsammans med rom, majonnäs, citronsaft och blanda. Smaka upp med salt och svartpeppar.
  2. Riv potatisen grovt, pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt från potatisen. Stek på medelhög värme med rapsolja. Vänd och tillsätt små smörklickar.
  3. När rårakan blivit gyllenbrun och krispig så låt den vila på ett galler. Servera sedan med skagenröran på toppen. Smaklig måltid.

Vintips till råraka med skagenröra

Aveleda, Alvarinho, 2021 (73576) 109:-

Att välja vin till skagenröra är inte så svårt. Vi på Vinbanken har tidigare tipsat om till exempel en någorlunda fyllig chardonnay som gifter sig fint med det feta i skagenröran. Men till den här specifika rätten, när man även har en någorlunda fet råraka med smör så kan man antingen gå på en fet chardonnay, eller så kan välja en alvarinho. Det är inte lika fylligt som en chardonnay men det är fylligare än en riesling. I det här fallet väljer vi ett vin som är fruktigt, en aning fylligt och har en fantastisk syra. Vinet kommer gifta sig riktigt fint med de syrliga inslagen i skagenröran, men även med de feta inslagen från rårakan. Ett riktigt fint val till rätten.

Fler recept från Adrian Cederlund

Vodkapasta med basilika

Adrian Cederlund

TikTok

Youtube

Instagram

Lämna ett svar