Smörstekt torskrygg med tomat, sparris och vitvinssås
Torskrygg går alltid hem, oavsett årstid eller väder. I det här receptet får vi en fräsch variant på smörstekt torskrygg med en fin och syrlig sås till.
Vi älskar fisk här i Sverige, och en av de allra mest populära fiskarna är torsk. Det är lätt att förstå varför när man ser hur otroligt många olika rätter man kan göra med torsk som huvudingrediens. Här bjuds vi på en enkel och somrig smörstekt torskrygg med tomat, sparris och vitvinssås. Video på hur man tillagar rätten ser du här nedan.
https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7119860747290545414?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637
Smörstekt torskrygg med tomat, sparris och vitvinssås
För två personer
Ingredienser
Fisk
300 g torskrygg
1 knippe grön sparris
100 g små tomater
1 kruka basilika
1 citron
Smör
Salt & svartpeppar
Vitvinssås
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
½ dl grönsaksfond
1 dl grädde
1 lagerblad
3–4 vitpepparkorn
Servering
150 g potatis – kokt
1 fänkål – finhyvlad
Så här gör du:
- Koka potatisen i saltat vatten. Skala och hacka schalottenlöken. Låt den svettas i lite olja i en kastrull. När löken är mjuk, gå i med vin, lagerblad och vitpepparkorn. Låt reducera till hälften.
- Salta fisken på båda sidorna. Dela tomaterna och sparris. Stek fisken på hög värme i olja och generöst med smör. Vänd fisken och gå i med basilika, ös fisken.
- Ta ut fisken och lägg på ett fat och låt vila. Stek tomaterna och sparris i smöret som är kvar efter fisken. Tillsätt ännu mer färsk basilika. Riv över citronskal samt citronjuice. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Tillsätt grädde till vitvinssåsen och låt koka ner någon minut. Sila sedan av såsen och låt puttra på låg värme. Hyvla fänkålen tunt och dressa med olivolja.
- Servera tomater, sparris och fänkål i botten. Lägg fisken ovanpå med potatisen runt om. Slå över generöst av såsen, smaklig måltid!
Vintips till smörstekt torskrygg
Penfolds Max’s, Chardonnay, 2019 (90035) 150:-
När du har en lättare vit fisk som torsk så brukar en fatlagrad chardonnay alltid vara ett säkert val. Framförallt när fisken är smörstekt och du dessutom har en syrlig sås. I det här specifika fallet så får du ett vin med tydlig fatkaraktär och som har en fyllighet som kommer gifta sig alldeles utmärkt med de feta inslagen i maträtten. Tänk även på att vinet behöver ha en fin syra då vitvinssåsen behöver balanseras upp, och exakt det får du i Penfolds Max’s Chardonnay.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera