Italienska köttbullar

Italienska köttbullar i tomatsås

Favoritmarkera

Ett klassiskt recept som kan lagas på 100 olika sätt. Så här väljer jag att laga mina. Dessa köttbullar skiljer sig från de klassiska svenska köttbullarna, jag fyller mina med mängder av kryddor för att få fram en härlig smak som passar perfekt till god al dente pasta med en lätt tomatsås.

Italienska köttbullar i tomatsås är både en otroligt god men samtidigt relativt enkel maträtt att göra. Man blandar olika typer av kryddor efter tycke och smak, och så får man en perfekt tillagad rätt som imponerar i alla möjliga sammanhang. Här nedan kan du se en video på hur man kan tillaga rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7122452093763439877?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Italienska köttbullar i tomatsås

För fyra personer

Ingredienser

Köttbullar

300 g oxkött – högrev eller entrecote
300 g fläsk – fläskkarré
1 msk torkad oregano
20 svartpepparkorn
½ msk fänkålsfrön
½ msk chiliflakes
½ gul lök – finhackad
30 g persilja – finhackad
1 ägg
1 dl panko
1 dl parmesan – finriven
Salt

Tomatsås

½ gul lök
1 solo vitlök
2 msk olivolja
2 burkar tomat – san marzano eller pomodori
1 kruka basilika
Salt & svartpeppar

Servering

500 g pasta – bucatini
Finriven parmesan

Så här gör du italienska köttbullar

  1. Mal ner köttet och lägg i en bunke. Finhacka lök, persilja och blanda med köttet. Mortla fänkålsfrön, chiliflakes, svartpeppar och oregano, tillsätt. Knäck i ett ägg, riv ner parmesan och panko. Krydda upp med salt.
  2. Rulla ut små köttbullar av smeten och stek på hög värme i olivolja. När dem fått jämn färg så lägg av dem på en plåt.
  3. Svetta lök, vitlök och basilika i olivolja. Häll i tomaterna och låt dem koka sönder. Smaka upp med salt, svartpeppar och eventuellt mer basilika. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda på medelhög värme tills köttbullarna blir klara.
  4. Koka pastan enligt förpackningen tills den är al dente.
  5. Blanda ihop pasta, tomatsåsen och köttbullarna och servera på en tallrik. Riv över parmesan. Smaklig måltid!

Vin till italienska köttbullar i tomatsås

Brolio, 2019 (2705) 135:-

När det vankas italienska köttbullar i tomatsås så blir det allra bästa ett vin som matchar kryddorna som finns i maten. Och vad passar då inte bättre än att vända blickarna mot centrala Italien där många rätter består av just kött med massvis av kryddor. I det här vinet får vi just ett vin som är fulladdat med kryddor och en liten dos av ekfat. Ihop med de kryddiga köttbullarna kommer du känna hur vinet verkligen gifter sig och smakerna framhävs ännu mer. Ge dock vinet lite luft innan du dricker, men sen är det bara att njuta av de italienska köttbullarna i tomatsås.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

Lämna ett svar