Vinkokta blåmusslor

Vinkokta blåmusslor

Favoritmarkera

Blåmusslor i en god sås gjord på vitt vin och grädde. Smaksätt den med lök, vitlök, timjan och rejält med persilja så kommer middagen bli fantastisk.

Blåmusslor passar vid alla tillfällen under året, och det bästa med dem är att man kan kombinera ihop dem med de smaker man själv föredrar. I det här fallet satsar på vi klassiska vinkokta blåmusslor med läk, vitlök, timjan och persilja. Se videon nedan för att se hur man kan laga rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7125106768656551173?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Vinkokta blåmusslor

För 2 personer

Ingredienser

Musslor

½ kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 knippe timjan
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 knippe persilja
Salt & svartpeppar

Servering

Bröd

Så här gör du:

  1. Tvätta och skölj musslorna under rinnande vatten. Musslor som är öppna knackar du lätt i bänken, stängs dem inte så kasta dem.
  2. Hacka schalottenlök, vitlök och timjan fint. Svetta i olivolja i en större gryta.
  3. Häll på vin och grädde. När de kokat häll i musslorna. Strö över lite persilja, låt koka under lock i ca 3 minuter.
  4. Rosta bröder med ört/vitlökssmör eller servera färsk som det är.
  5. När musslorna öppnat sig servera dem på en djup tallrik med ännu mer persilja, bröd och ett gott glas vin. Smaklig måltid.

Vin till blåmusslor

Muscadet Sèvre et Maine, sur lie, 2020 (2275) 89:-

Det är många vita viner som passar till blåmusslor som är kokta i vin och grädda, och i slutändan handlar det helt om tycke och smak när det kommer till valet. I det här fallet satsar vi på ett vin med en fin örtighet som gifter sig väl med örterna blåmusslorna. Om man hellre vill kombinera musslorna med ett lite fylligare chardonnay så går det också bra då grädden är ganska fet och den kommer kombineras väl med det lite fylliga i chardonnay. Men i det här specifika fallet så väljer vi ett muscadet med hög syra, fin örtighet och bra balans. Ihop med musslorna, grädden, de syrliga tonerna och de många örterna så är detta ett riktigt bra vin till musslor.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

Lämna ett svar