Vin till pizza

Kantarellpizza bianco med pecorino

Favoritmarkera

Första kantarellerna för säsongen är helt magiska. Jag valde att laga mina utomhus och lägga dem på en smarrig pizza. Nedan har ni recept på hur jag gillar att göra min pizzadeg. Den är kalljäst i ca 2–3 dagar. Har ni ingen pizzaugn så fungerar det att grädda i vanlig ugn. Tips är att vända på en ugnsplåt och använda den som pizza sten/plåt för att få en fin botten.

En pizza med vit botten som sedan toppas med kantareller och den smakrika osten pecorino är något utöver det vanliga. Våga testen göra en egen kantarellpizza bianco med pecorino. Här nedan ser du en video på hur man kan göra den.

@adriancederlund Pizza är väl alltid gott!! 🍄🍄 #foryou #foryoupage #fyp #fypシ #pizza #veg #xyzbca ♬ Syrener – Akustisk – Olivia Lobato

Kantarellpizza bianco med pecorino

För fyra personer

Ingredienser

Deg – degbollar på 260 g

Mjöl 100 % – 1000 g mjöl (tipo 00)
Vatten 66 % – 660 g
Salt 3 % – 30 g
Jäst 0,5 %

Topping

400 g Kantareller
1 Knippe persilja
2 dl Crème fraiche
250 g mozzarella
100 g Pecorino Romano
20 g Smör
Olivolja
Salt & svartpeppar

Så här gör du

  1. Blanda alla ingredienserna till pizzadegen och knåda till en slät och fin deg. Vik degen för att skapa en spänning i degen ca 3–4 gånger med 15 minuters mellanrum. Dela upp degen i bollar på 260 g styck och låt sedan jäsa under lock i någon timme. Förvara sedan i kylskåp i 2–3 dagar.
  2. Borsta svampen och riv ner i mindre bitar. Stek i smör på hög värme tills den fått fin yta. Tillsätt finhackar persilja, salt och svartpeppar.
  3. Baka ut degen till en tunn och rund pizza. Bred på crème fraiche, lägg på mozzarella, svampen och riv över pecorino.
  4. Baka i ugn tills kanterna fått fin färg och osten har smält. Toppa med olivolja och njut. Smaklig måltid.

Vin till kantarellpizza bianco med pecorino

Rotari, Brut Riserva, 2017 (7567)) 129:-

Regeln brukar vara; rött vin till pizza med röd botten och vitt eller mousserande vin till pizza med vit botten. Givetvis handlar det helt och hållet om tycke och smak, och man får gärna köra på en fin barbera till den här pizzan om man så vill. Men vi har valt ett mousserande vin från de italienska Alperna i de allra nordligaste delarna av landet. Jag förstår om vissa ögonbryn höjs över vinvalet, men i det här fallet kommer du få ett vin med tydliga fruktiga inslag i form av framförallt äpplen. Du kommer även känna av en viss dämpad bördighet i vinet. Samtidigt kommer du få en väldigt hög och fin syra här. Den höga syran.i vinet kommer gifta sig fint med de lite fetare inslagen på pizzan, och bördigheten i vinet kommer kombineras fint med den perfekt tillagade degen. Ett bra vin till kantarellpizza bianco helt enkelt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

Lämna ett svar