kantarellpizza bianco

Kantarellpizza bianco med pecorino

Favoritmarkera

Första kantarellerna för säsongen är helt magiska. Jag valde att laga mina utomhus och lägga dem på en smarrig pizza. Nedan har ni recept på hur jag gillar att göra min pizzadeg. Den är kalljäst i ca 2–3 dagar. Har ni ingen pizzaugn så fungerar det att grädda i vanlig ugn. Tips är att vända på en ugnsplåt och använda den som pizza sten/plåt för att få en fin botten.

En pizza med vit botten som sedan toppas med kantareller och den smakrika osten pecorino är något utöver det vanliga. Våga testen göra en egen kantarellpizza bianco med pecorino. Här nedan ser du en video på hur man kan göra den.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7127228101435641093?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Kantarellpizza bianco med pecorino

För fyra personer

Ingredienser

Deg – degbollar på 260 g

Mjöl 100 % – 1000 g mjöl (tipo 00)
Vatten 66 % – 660 g
Salt 3 % – 30 g
Jäst 0,5 %

Topping

400 g Kantareller
1 Knippe persilja
2 dl Crème fraiche
250 g mozzarella
100 g Pecorino Romano
20 g Smör
Olivolja
Salt & svartpeppar

Så här gör du

  1. Blanda alla ingredienserna till pizzadegen och knåda till en slät och fin deg. Vik degen för att skapa en spänning i degen ca 3–4 gånger med 15 minuters mellanrum. Dela upp degen i bollar på 260 g styck och låt sedan jäsa under lock i någon timme. Förvara sedan i kylskåp i 2–3 dagar.
  2. Borsta svampen och riv ner i mindre bitar. Stek i smör på hög värme tills den fått fin yta. Tillsätt finhackar persilja, salt och svartpeppar.
  3. Baka ut degen till en tunn och rund pizza. Bred på crème fraiche, lägg på mozzarella, svampen och riv över pecorino.
  4. Baka i ugn tills kanterna fått fin färg och osten har smält. Toppa med olivolja och njut. Smaklig måltid.

Vin till kantarellpizza bianco med pecorino

Borgogno, Barbera d’Alba Superiore, 2020 (74201) 189:-

En elegant barbera från en av de allra bästa producenterna i hela Piemonte. I vinet får vi en ganska dämpad strävhet och frukten i form av framförallt körsbär och plommon gör sig påmind direkt. Sedan får vi den där örtigheten som vi så gärna vill ha ihop med maträtten. För den kraftiga smaken av kantarellerna, som ligger på en botten av creme fraiche, kommer gifta sig oerhört väl med det här eleganta och fruktiga vinet. Givetvis kan man välja ett barolo om man så vill, men den här barberan funkar alldeles utmärkt till kantarellpizza bianco.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Silltallrik med västerbottenost och somriga tillbehör

Lämna ett svar