Gorgonzolapasta med kantareller

Gorgonzolapasta med kantareller

Favoritmarkera

Ett av mina favoritrecept när det kommer till vegetarisk mat. En enkel måltid som verken kräver mycket tid eller stor kunskap för att bemästra. Denna pasta är för dig som älskar en krämig pasta med kraftig smak av ost.

Gorgonzola är mögelosten som man antingen älskar eller hatar. För ostälskaren kan den vara pricken över i:et som får en rätt att lyfta till nya höjder. I den här rätten så gifter sig osten utmärkt med de smakrika kantarellerna. Gorgonzolapasta med kantareller, om du inte testat det än så är det kanske dags nu. Nedan hittar du en video på hur man tillagar pastan.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7131716739791850758?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Gorgonzolapasta med kantareller

För 4 personer

Ingredienser

500 g pasta – pappardelle
250 g kantareller
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2,5 dl grädde
125 g gorgonzola
150 g suger snaps – finstrimlade
1 knippe persilja – finhackad
Salt och Svartpeppar

Så här gör du

  1. Borsta svampen så all smuts försvinner. Låt dem gärna ligga och torka en stund tills så mycket som möjligt av vätskan försvunnit ur dem.
  2. Riv ner svampen och stek hårt i olivolja på hög värme. Tillsätt salt och svartpeppar.
  3. Skala och skiva ner rödlöken tunt, finstrimla suger snapsen samt finhacka vitlöken. Tillsätt i stekpannan när svampen fått fin färg.
  4. Koka pastan i rikligt saltat vatten enligt paketen.
  5. Tillsätt grädde och låt koka upp innan du smular i gorgonzolan.
  6. När pastan är färdig så tillsätt den i stekpannan och slunga den med såsen. Toppa pastan med finhackad persilja. Smaklig måltid!

Vin till gorgonzolapasta med kantareller

Till den här rätten, som är fylld med smak, funkar framförallt ett härligt ripasso-vin. Tänk på att gorgonzolan smakar mycket och lätt tar över i smaken. Därför ska man balansera upp det hela med ett vin som bjuder på en fin syra men som ändå har en gnutta sötma i sig. Just det får man i en ripasso. Sen har vi såklart kantarellerna som spelar en minst lika viktig roll som gorgonzolan. Även i det fallet så funkar ett ripasso alldeles utmärkt. Krämigheten och de intensiva smakerna i rätten kommer lyftas av vinet.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar