Laxpasta med ricotta

Laxpasta med ricotta och krondill

Favoritmarkera

Krondill som oftast förknippas med kräftor är en fantastisk smaksättare som lätt blir bortglömd. I detta recept har jag valt att kombinera den med lax och citron. Välj att göra din egen pasta eller köp en torkad utav bra kvalitet. Känner man inte för att baka laxen själv, eller spara lite tid, så går det även bra att använda varmrökt lax, det fungerar perfekt det med.

Laxpasta med ricotta och krondill är rätten som passar alldeles utmärkt på hösten. Med sin krämighet och syra skapas en otroligt smakrik pastarätt. Nedan kan du se en video på hur rätten tillagas.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7138088454579064069?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Laxpasta med ricotta och krondill

För fyra personer

Ingredienser

Pastadeg

400g mjöl (tipo 00)
3 äggulor
1 helt ägg

Sås

500 g lax
1 msk fänkålsfrön
6 svartpepparkorn
1 msk torkad gräslök
1 msk salt
200 g spenat
1 rödlök – finhackad
1 purjolök – finstrimlad
250 g ricotta
1 näve krondill – finhackad
1 dl grädde
2 citroner – zest och juice
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

  1. Blanda ihop mjöl och ägg för hand eller i en degblandare. Låt sedan vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Mortla fänkålsfrön, svartpeppar, torkad gräslök och salt. Strö generöst över laxen och baka i ugnen på 140 grader tills den når en innertemperatur på 48 grader.
  3. Dela pastadegen i mindre bitar. Arbeta den igenom en pastamaskin tills den når lagom tjocklek. Har du ingen pastamaskin går det att använda en kavel. Dela pastan i breda pappardelle storlek. Strö över rikligt med mjöl så pastan inte klibbar ihop. Låt vila.
  4. Finhacka rödlök, purjolök samt krondill. Stek lökarna i olivolja, tillsätt spenat, ricotta och grädde. Låt koka upp och smaka av med krondill, citron, salt & svartpeppar.
  5. Koka pastan i rikligt saltat vatten tills den får en härlig kärna, endast någon minut då den är färsk. Blanda pastan med såsen och servera, smaklig måltid.

Vin till laxpasta med ricotta och krondill

Bread&Butter, Chardonnay, 2020 (79280) 169:-

När man har en rätt med både en uttalad sälta och syra, som laxpasta med ricotta har, så är det givna valet för många ett fylligare vitt vin. Då faller valet på en chardonnay med tydlig fatkaraktär. I det här vinet kommer du få de där tonerna av brynt smör, av ek och av vanilj. Det är ett fylligt vin, men ihop med den krämiga pastan och den goda laxen kommer det kompletteras alldeles utmärkt och skapa en fantastiskt matupplevelse.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Kantarellpizza bianco med pecorino

Smörstekt torskrygg med spenat

Lämna ett svar