Laxpasta med ricotta och krondill
20 minuter
Medel
16 ingredienser
Recept och vintips till laxpasta med ricotta och krondill. En enkel men ändå fräsch pastarätt. Till det ska man välja ett fylligt vitt vin.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Pastadeg
400 g
Mjöl (tipo 00)
3 st
Äggulor
1 st
Helt ägg
Sås
500 g
Lax
1 msk
Fänkålsfrön
6 st
Svartpepparkorn
1 msk
Torkad gräslök
1 msk
Salt
200 g
Spenat
1 st
Rödlök – finhackad
1 st
Purjolök – finstrimlad
250 g
Ricotta
1 st
Näve krondill – finhackad
1 dl
Grädde
2 st
Citroner
(zest och juice)
Salt & svartpeppar
Ingredienser för 4 personer
Pastadeg
400 g
Mjöl (tipo 00)
3 st
Äggulor
1 st
Helt ägg
Sås
500 g
Lax
1 msk
Fänkålsfrön
6 st
Svartpepparkorn
1 msk
Torkad gräslök
1 msk
Salt
200 g
Spenat
1 st
Rödlök – finhackad
1 st
Purjolök – finstrimlad
250 g
Ricotta
1 st
Näve krondill – finhackad
1 dl
Grädde
2 st
Citroner
(zest och juice)
Salt & svartpeppar
Gör så här
1
Blanda ihop mjöl och ägg för hand eller i en degblandare. Låt sedan vila i kylen i ca 30 minuter.
2
Mortla fänkålsfrön, svartpeppar, torkad gräslök och salt. Strö generöst över laxen och baka i ugnen på 140 grader tills den når en innertemperatur på 48 grader.
3
Dela pastadegen i mindre bitar. Arbeta den igenom en pastamaskin tills den når lagom tjocklek. Har du ingen pastamaskin går det att använda en kavel. Dela pastan i breda pappardelle storlek. Strö över rikligt med mjöl så pastan inte klibbar ihop. Låt vila.
4
Finhacka rödlök, purjolök samt krondill. Stek lökarna i olivolja, tillsätt spenat, ricotta och grädde. Låt koka upp och smaka av med krondill, citron, salt & svartpeppar.
5
Koka pastan i rikligt saltat vatten tills den får en härlig kärna, endast någon minut då den är färsk. Blanda pastan med såsen och servera, smaklig måltid.