Pasta i tomatsås, smaksatt med tryffel och burrata
Enkel vardagsmat som inte kräver verken tid eller stora matlagningskunskaper, men som smakar fantastiskt gott. En traditionell tomatsås som jag väljer att smaksätta med tryffel för att få in mer umami i såsen. Burratan tillför en krämighet i såsen som man bara kan älska.
Pasta i tomatsås, smaksatt med tryffel och burrata. Du hör hur otroligt det låter. Det är massvis av olika smaker som samspelar på ett fint sätt och skapar en fantastisk rätt. Här nedan kan du se en video på hur man kan laga rätten.
https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7140606108460256517?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637
Pasta med tomatsås, smaksatt med tryffel och burrata
För 2 personer
Ingredienser
400g torkad pasta – lumaconi
250g färska tomater
2 msk olivolja
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 handfull basilika
1 msk tryffelolja
Salt & svartpeppar
1 tsk socker
1 burrata – jag använder en smaksatt med tryffel
Parmesan – till servering
Så här gör du:
- Fyll en stor gryta med vatten och salta rikligt. Koka upp vattnet och tillsätt pastan. Koka enligt förpackningen tills al dente.
- Skala vitlök och låt mjukna på medelhög värme tillsammans med olivoljan i en gryta. Dela tomaterna och hacka löken och tillsätt i grytan. Låt fräsa tills tomaterna blivit mjuka.
- Smaka upp tomaterna med basilika, tryffelolja, socker, salt och svartpeppar. Mixa sedan tillsammans med din burrata. Häll tillbaka i grytan och låt puttra på låg värme.
- Tillsätt pastan i såsen och slunga tillsammans med lite av pastavattnet. Servera på tallrik med riven eller hyvlad parmesan, smaklig måltid!
Vin till pasta med tomatsås
Casa Relvas, Touriga Nacional, 2021 (2809) 119:-
Ett ganska oväntat val men i det här specifika fallet så får man ett fruktigt och ungt vin som bjuder på en hel del mörk frukt i form av blåbär. Många hade kanske gått på en Barbera eller Lange nebbiolo, men just det här portugisiska vinet passar förvånansvärt bra ihop med den lagom kryddiga tomatsåsen samt inslagen av både tryffel och burrata. Vinet är inte för kraftigt utan det har en fin balans, mycket smak och en gnutta örtighet i sig som gifter sig väl med pastarätten. Det är dessutom en nyhet på Systembolaget.
Fler recept från Adrian Cederlund
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera