Kantarelltoast med lufttorkad skinka

Kantarelltoast med pepparrot och lufttorkad skinka

Favoritmarkera

En perfekt förrätt att servera innan en härlig mustig gryta. I detta recept är det enkla smaker som är dominerade av kantarellerna. Precis så här enkel gillar jag min kantarelltoast. Självklart kan du arbeta vidare med receptet, denna version är en grund till en god toast.

När det är kantarellsäsong så är kantarelltoasten nästan obligatorisk som förrätt. Och det bästa av allt är att man kan göra sin kantarelltoast helt efter egna preferenser. I det här specifika fallet får vi en kantarelltoast med pepparrot och lufttorkad skinka. Nedan hittar du en video på hur man tillagar rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7142030296295247109?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Recept på kantarelltoast med pepparrot och lufttorkad skinka

För fyra personer

Ingredienser

500 g kantareller
4 skivor bröd
40 g smör
25 g pepparrot – färsk
4 skivor lufttorkad skinka
100 g färskost
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

  1. Börja med att rengöra svampen. Använd gärna en borste för att få bort all jord eller smuts sim kan finnas kvar. Använd inte vatten, svampen tappar smak och blir inte lika god vid tillagningen.
  2. Stek svampen i en torr panna tillsammans med salt, detta gör vi för att få ut all vätska i svampen. Efter den släppt ut vätskan så tillsätter vi hälften av smöret och låter steka in i svampen.
  3. Skär brödskivor och stek i resterande del av smöret tills dem får en gyllenbrun yta. Låt sedan vila på ett galler så brödet blir krispigare. Vi vill inte ha ett blött bröd.
  4. Bred brödet med färskost, en generös mängd. Toppa med svamp, lufttorkad skinka och färskriven pepparrot. Smaklig måltid!

Vin till kantarelltoast med pepparrot och lufttorkad skinka

Lynx, Barrel fermented Chardonnay, 2020 (4653) 99:-

Till kantarelltoast är en fatlagrad chardonnay det perfekta vinet. Så länge det finns toner av smör och en fin fyllighet i vinet så är du på rätt väg. För ihop med kantarellerna, den feta färskosten och den lufttorkade skinkan kommer chardonnayn gifta sig väl. Och just i det här specifika fallet får du ett prisvärt vin med just de tonerna. Du kommer känna av smöret, nötigheten och den diskreta syran. Ihop med ingredienserna i kantarelltoasten får du en riktigt bra kombination.

Vin till kantarelltoast

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Gorgonzolapasta med kantareller

Lämna ett svar