Biff med teriyakisås, sesamgurka och ris
Om man vill kan man kalla detta för en asiatisk bowl. Här finns det inga begränsningar för vilka tillbehör eller smaker man vill använda sig av. Proteinet i det här fallet är biff, i form av entrecote, men skulle helt klart kunna funka med annan styckdetalj av nöt eller till och med annat protein. Prova med kyckling, lax eller tofu.
Pokébowls i alla dess former är supertrendig och populära just nu. Tjusningen med dem är att man kan göra dem i otroligt många olika varianter. Här får vi till exempel en variant på biff med teriyakisås, sesamgurka och ris. Nedan ser du en video på hur man lagar rätten.
@adriancederlund Svarar @Abbe bra önskning! #foryou #foryoupage #fyp #fypシ ♬ I Think I Like When It Rains – WILLIS
Biff med teriyakisås, sesamgurka och ris
För 2 personer
Ingredienser
Kött
300 g biff – entrecote
1 pak choi
½ spetskål
Salt & svartpeppar
Teriyakisås
1 vitlöksklyfta
1 dl strösocker
1 ¼ dl japansk soja
1 dl vatten
1 ½ msk risvinäger
1 msk ingefära – färsk
1 ½ tsk majsstärkelse
Salt & svartpeppar
Sesamgurka
½ gurka
1 msk sesamolja
1 msk soja
1 tsk risvinäger
1 msk sesamfrön
Salt & svartpeppar
Servering
Ris
Inlagd rödlök
Inlagd ingefära
Chilimajonnäs
Koriander
Så här gör du:
- Börja med att koka riset enligt förpackningen.
- Dela gurkan på längden och gröp ur kärnhuset. Dela ner i lagom stora bitar. I en bunke blanda sesamolja, soja, risvinäger, sesamfrön, salt & svartpeppar. Blanda ner gurkan och låt stå vid sidan.
- Tillsätt vitlök, ingefära, strösocker, soja, vatten, risvinäger, majsstärkelse i en kastrull och koka upp tills det fått en segare konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strimla biffen fint, krydda ordentligt med salt och svartpeppar. Tvätta och hacka ner pak choi samt spetskålen. Stek biffen hårt i lite rapsolja. När biffen fått fin färg så tillsätter du grönsakerna. Efter någon minut slår du i teriyakisåsen och blandar runt.
- Servera ris i botten, följt med köttet och dina tillbehör. Ringla över lite chilimajonnäs, sesamfrön och lite färsk koriander. Smaklig måltid!
Vin till biff med teriyakisås, sesamgurka och ris
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône, Grenache Vieilles Vignes Organic, 2020 (2151) 109:-
När du har kraftiga smaker av nötkött så passar det alldeles utmärkt med ett lite kraftigare vin. I det här fallet är det en av Frankrikes allra bästa producenter, Xavier Vignon, som ligger bakom vinet. Du kommer mötas av ett fruktigt och kryddigt vin där du kommer känna av svartpeppar och hallon. Strävheten är inte för jobbig och syran är fin. Det är ett välbalanserat vin som kommer gifta sig utmärkt ihop med teriyakisåsen och köttet. En riktigt bra kombination med andra ord.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera