Fisksoppa med smak av tomat

Fisksoppa med smak av tomat och fänkål

Favoritmarkera

Nu börjar hösten komma och vad passar inte bättre än en härlig fisksoppa. Fick ett önskemål om en fisksoppa utan saffran, det här blev min variant. I detta recept använder jag mig av lax samt toppar med räkor på slutet, skulle givetvis funka med någon annan vit fisk också.

Hösten är synonym med fisk och skaldjur. En klassiker och ett vanligt inslag är givetvis fisksoppan. Här bjuds vi på en fisksoppa med smak av tomat och fänkål. Nedan kan du se en video på hur rätten tillagas.

@adriancederlund

Svarar @112ainas den va god, prova!! #foryou #foryoupage #fyp #fypシ

♬ Run Away to Mars – TALK

Fisksoppa med smak av tomat och fänkål

För 4 personer

Ingredienser

400-500 g lax
150 g räkor
2 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
300 g fast potatis
2-3 palsternackor
1 kruka timjan
2 dl vitt vin
1 burk små tomater
3 dl matlagningsgrädde
1 msk grönsaksfond
2 dl vatten
1 msk fänkålsfrön
1 näve dill
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

  1. Strimla gul lök och vitlök, och fräs på i en gryta. Under tiden så hackar vi potatis, morot och palsternacka. När löken blivit mjuk tillsätter vi resterande grönsaker och låter fräsa en stund.
  2. Finhacka timjan och häll ner i grytan tillsammans med fänkålsfrön. Tillsätt sedan vitt vin, vatten och grönsaksfond. När de fått reducera en liten stund går vi i med tomater och grädde. Smaka av med salt och svartpeppar och låt sedan koka under lock i ca 10-15 minuter, eller tills grönsakerna är klara.
  3. Under tiden delar vi ner våran fisk, för att låta den koka med sista 2 minuterna innan servering.
  4. Servera soppan tillsammans med räkorna, lite dill och ett gott bröd. Smaklig måltid!

Vintips

Stoneleigh Latitude, Chardonnay, 2021 (6360) 139:-

Det perfekta valet till fisksoppa generellt sett är chardonnay, och då gärna en med en hel del fatkaraktär. I det här specifika fallet föll valet på en chardonnay från Nya Zeeland som har en bra balans mellan fatkaraktären, syran och frukten. Du kommer få fruktiga inslag i form av äpplen, men givetvis finns faten där i form av smör och lite vanilj. Det är dock inget som tar överhanden utan det är ett välbalanserat vin som passar utmärkt med de feta och krämiga inslagen i fisksoppan.

Tips på fem rostade chardonnay-viner

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Kantarellpizza bianco med pecorino

Smörstekt torskrygg med spenat

Lämna ett svar