Halloumipasta med paprika och basilika

Favoritmarkera

Halloumi är en speciell råvara som kräver lite varsamhet vid tillagning. I denna pasta tycker jag halloumin får blomma ut och vara det perfekta tillbehöret till pastan. Detta är en typisk vardagsrätt som tar 20 minuter att slänga ihop och gör en mätt och belåten. Välj gärna en halloumi som har en högre kvalitet, enligt mig gör det stor skillnad på smaken och framför allt texturen på rätten.

Ibland har man inte alltid tid att stå och fixa och trixa med maten. Därför kan det vara skönt att ha ett gäng rätter som man kan plocka fram och tillaga på kort tid. Halloumipasta med paprika och basilika är en typisk sådan rätt som inte tar mer än 20 minuter att slänga ihop. Här nedan kan du se en video på hur man fixar rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7153588918124858629?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Recept på halloumipasta med paprika och basilika

För två personer

Ingredienser

400 g halloumi
400 g rigatoni pasta
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 näve små tomater
1 tsk sambal oelek
1 näve färsk basilika
2 dl grädde
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

  1. Dela halloumi i jämna kuber och stek på hög värme i olivolja tills dem får en fin yta. Under tiden så kokar du pastan enligt förpackningen. När osten fått fin färg så lägg den åt sidan.
  2. Finhacka lök, vitlök, paprika och fräs i olivolja. Dela ner några tomater och riv basilika och tillsätt när de andra grönsakerna mjuknat. Häll i grädde och låt koka upp. Smaksätt såsen med lite sambal oelek.
  3. Tillsätt osten, och pasta. Slunga pastan för att få in luft så den blir krämig, smaksätt med salt och svartpeppar och njut. Smaklig måltid!

Vin till halloumipasta med paprika och basilika

Chardonnay

Saint Clair, Vicar’s Choice Barrel Chardonnay, 2021 (2188) 95:-

När vi har en pasta med halloumi som huvudingrediens så är det viktigt att vi tänker både på syra och fett. För både pastan och osten är ganska feta, och för att tränga igenom det feta så behöver vi ett vin som matchar detta. Vad passar då inte bättre än en fyllig chardonnay med lagom mycket toner av smör och med en hel del syra. Just detta får vi i det här vinet som med sin fyllighet och sina tydliga smörtoner, i kombination med de fruktiga inslagen i form av äpplen och lite lime, kommer gifta sig mer än väl med maten.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar