Crostini

Crostini med rödbetshummus och chevréost

Favoritmarkera

Nu när hösten är här och vi har så mycket härliga och goda rotfrukter att ta hand om så har jag valt att sätta rödbetan i framsätet. Crostini är ett sätt att ta vara på dagsgammalt bröd som börjat torka lite i kanterna. Toppa bröden med denna fantastiska rödbetshummus och en härlig bit chevréost. Servera detta som tilltugg eller som mingelmat till fördrinken.

Crostini är både ett perfekt tilltugg och något som brukar uppskattas i samband med minglet. Just därför har vi därför den här veckan tagit fram ett recept på crostini med rödbetshummus och chevréost. Längst ner hittar du dessutom ett vintips till den här delikata rätten. Nedan hittar du en video på hur man tillagar rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7155099666844028166?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Recept på crostini med rödbetshummus och chevréost

Ingredienser

Rödbetshummus

2 rödbetor
1 msk tahini
300 g kikärtor – färdigkokta
1 vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
2 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
Salt & svartpeppar

Crostini

½ baguette
Olivolja
Salt & svartpeppar

Servering

100 g chevréost
Valnötter
Honung

Så här gör du:

1. Börja med att koka rödbetorna med skal på tills de blivit mjuka rakt igenom. Lägg de sedan i ett isbad för att sedan skala dem.
2. I en mixer tillsätt kikärtor, tahini, vitlök, sambal oelek, citronjuice samt dem kokta rödbetorna som har svalnat. Mixa och smaksätt med salt och svartpeppar, tillsätt även olivolja om hummusen är för torr.
3. Skär baguetten i tunnare skivor och lägg på ett galler. Ringla över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugnen på ca 140 grader i 10–15 minuter tills dem torkat och fått fin färg.
4. Skär upp chevré osten och lägg på en plåt. Ringla över honung och bränn av med en brännare, har du ingen brännare kan du bränna av dem i ugnen på grilleffekt. Strö över hackade valnötter.
5. Servera crostinin med en klick hummus och en bit av osten på toppen. Smaklig måltid!

Vin till crostini med rödbetshummus och chevréost

Charles Heidsieck, Brut Réserve (77522) 499:-

Tänk dig att du ska bjuda på mingel och har förberett ovanstående crostini i god tid. Givetvis ska det då vara champagne i glasen. Inte bara för att champagne passar utmärkt på mingel, utan snarare för att champagne passar utmärkt med kombinationen crostini, rödbetshummus och chevréost. Det du ska tänka på är att du vill ha ett vin med hög syra, inte för mycket fyllighet och knappt någon sötma. I just den här champagnen får du just det. Du kommer klart och tydligt känna av de klassiska brödiga tonerna som i princip alltid finns i en champagne. Men du får även tydliga toner av äpplen och en gnutta pomerans. Allt detta knyts ihop en av en fantastiskt elegant syra. Detta är än i dag en av de absolut mest prisvärda champagnerna på marknaden. Priset kanske avskräcker, men det är värt varenda krona.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar