Svamprisotto med lammfilé

Favoritmarkera

En krämig risotto som jag smaksätter med svamp och monterar med mascarpone för att få den extra krämig. Detta serveras med en lammfilé och smörstekt grönkål. Väldigt gott och passar perfekt till helgmiddagen.

Svamprisotto med lammfilé är rätten som passar till alla möjliga tillfällen. Oavsett om det bara är vännerna som ska komma över en fredagkväll eller om det är den lite lyxigare middagsbjudningen med det större sällskapet. Här bjuds vi dessutom på en krämig variant med mascarpone. Som vanligt kan du hitta ett vintips längst ner och en video på hur man lagar rätten direkt här nedan.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7158734321484893445

Svamprisotto med lammfilé

För fyra personer

Ingredienser

Risotto

300 g risotto ris
2 st portabellosvamp
2 st schalottenlökar
4 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 dl pecorino romano ost
1,5 l kycklingfond
1 msk mascarpone
Salt & svartpeppar

Kött

400 g lammfilé
1 kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
Salt & svartpeppar

Servering

Grönkål
Frysta lingon

Så här gör du

1. Börja med att värma upp kycklingfonden. Finhacka löken och skiva ner svampen. Svetta löken i olivolja i en vid kastrull. När den mjuknat så gå ner med svampen, låt denna få fin färg. Efter någon minut kan du gå i med riset och steka ur det ordentligt under omrörning. Detta gör man för att få ut stärkelse från riset vilket resulterar i en krämigare risotto. Deglasera kastrullen med vitt vin, efter det går du i med den varma fonden i omgångar under omrörning.
2. Under tiden risotton puttrar så steker vi lammet i smör och olivolja i en het stekpanna. Smaksätt med rosmarin, vitlök och ös köttet. Efter köttet fått fin yta på båda sidor så lägger vi det åt sidan och låter det vila.
3. Plocka grönkålen och stek i lite smör i samma stekpanna som köttet. Riv ner pecorino ost i risotton samt montera den med en matsked mascarpone. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Avsluta lammet i ugnen på 150 grader i någon minut tills det når en innertemperatur på 58 grader. Servera risotton i botten med köttet, grönkål och lite frysta lingon. Ringla över en god olivolja, smaklig måltid!

Vin till svamprisotto med lammfilé

Bosio barbera

Luca Bosio, Barbera d’Asti, 2021 (56664) 109:-

Här får vi en fin barbera med bra balans, fräsch frukt och en härlig syra. Ihop med krämigheten, sältan och lammet kommer det här vinet lyfta rejält. Risotto generellt är en riktigt bra maträtt att dricka vin till, och framförallt om man väljer en klassisk svamprisotto. I det här specifika fallet väljer vi ett vin som har en tydlig bärighet i doften där du kommer känna igen både blåbär och körsbär. Detta kompletteras av en kryddighet och en fin syra som kommer gifta sig väldigt väl ihop med köttet. Ett riktigt bra vin till svamprisotto med lammfilé med andra ord.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar