Ankbröst med hallonvinägersås

Ankbröst med hallonvinägersås och blomkålspuré

Favoritmarkera

Ankbröst med hallonvinägersås och blomkålspuré är en rätt som har fin syra, härligt kött och en fin fräschör. Passar utmärkt såväl till fredagsmiddagen med kompisarna som till familjesamlingen på söndagen.

När man har lite slut på fantasi och vill göra något nytt, då är ankbröst med hallonvinägersås och blomkålspuré en perfekt rätt. Plocka fram ett pinot noir-vin och njut av hur syran och de fina smakerna gifter sig alldeles utmärkt. Längst ner kan du hitta vintips till rätten, och här direkt nedan kan du se en video på hur man kan laga den.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7163585636761423109?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Ankbröst med hallonvinägersås och blomkålspuré

För 4 personer

Ingredienser

Anka/sås

2-3 ankbröst
1 schalottenlök – finhackad
125g hallon
4 msk rödvinsvinäger
2 dl kycklingbuljong
1 msk socker
35g smör
Salt & svartpeppar

Blomkålspuré

1 blomkålshuvud
5dl matlagningsgrädde
1/2 muskotnöt – riven
Salt och vitpeppar

Servering

300g brysselkål
500 g amandine potatis
200 g grönkål
Persilja

Så här gör du

1. Skala bort bladen och dela ner blomkålen, lägg i en kastrull och häll i matlagningsgrädde. Låt skjuta på medelhög värme till blomkålen är genomkokt.
2. Plocka grönkålen från stammen, lägg på en plåt och ringla över rapsolja, salt och svartpeppar. Dela ner potatisen och gör samma som med grönkålen, rosta tillsammans med grönkålen i ugnen på 175 grader tills grönkålen får en chips liknande konsistens och potatisen fått fin färg.
3. Skåra ankbröstets skinn och stek i en torr och kall stekpanna. Vänd när skinnet blivit gyllene. Lägg åt sidan och fräs schalottenlök och hallon i ankfettet. När det mjuknat, gå i med rödvinsvinäger, kycklingbuljong och socker. Koka ihop. Sila ner i en gryta och montera ner smöret i små kuber, smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta ankbröstet i ugnen tills de når ca 57 grader innertemperatur.
4. Rengör och dela ner brysselkålen och stek i lite smör i en stekpanna.
5. Mixa blomkålen och smaka av med muskot, salt och vitpeppar. Skär upp ankan och servera. Smaklig måltid!

Vin till ankbröst med hallonvinägersås och blomkålspuré

BB Bib

Bread & Butter, Pinot noir, 2020 (56011) 349:-

Eftersom receptet ovan är till för fyra personer så passar ett boxvin perfekt. Just det här boxvinet är baserat på den storsäljande flaskan med samma namn. Och just druvan pinot noir är en druva som passar alldeles förträffligt med ankbröst och en syrlig sås till. Du får som sagt en fin bit ljust kött ihop med en rejält syrlig sås, och då är det på sin plats med ett lättare vin men som ändå har en hög syra. Just det får du i det här vinet. Det är en perfekt matchning där smakerna och de olika tonerna verkligen samspelar på ett fantastiskt sätt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar