Högrevsgryta med sidfläsk, rödvin och trattkantareller

Favoritmarkera

Ett långkok med färre ingredienser men med mycket smak. Koka grytan i många timmar för att få köttet så mört och fint som möjligt. Grytan toppas med trattkantareller och salladslök för en härlig smak.

När hösten är här så är vi ofta ute efter de där mustiga, härliga, kraftiga rätterna som värmer oss. Om man vill få det bästa av hösten samlat i en och samma rätt så är en högrevsgryta med sidfläsk, rödvin och trattkantareller ett alldeles utmärkt val. Längst ner hittar du ett vintips till rätten. Och direkt här nedan kan du se en video på hur den lagas.

@adriancederlund

En härlig gryta kan vara det finaste vi har 🥘 #foryou#foryoupage#fypシ#xyzbca#foodie

♬ Up – Movie Theme – Giampaolo Pasquile

Högrevsgryta med sidfläsk, rödvin och trattkantareller

För 4 personer

Ingredienser

Gryta

600 g högrev
200 g rökt sidfläsk
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 kruka timjan
4 dl rödvin
2 dl kalvfond
3 dl vatten
3 lagerblad
3 msk vetemjöl
2 msk olja
1 msk smör
300 g trattkantareller
100 g salladslök
Salt & svartpeppar

Servering

Potatispuré
Gräslök – till garnering

Så här gör du:

1. Börja med att koka potatisen till potatispurén. Skär högreven i kuber om 4 cm stora. Gör samma med fläsket. Bryn köttet i en gryta med olja och smör. Stek i omgångar så köttet får fin yta. Lägg åt sidan.
2. Fräs fläsket i samma gryta. Medans fläsket steker hacka lök, vitlök och timjan. Tillsätt i grytan. Låt mjukna en stund. Strö i vetemjölet och låt steka ut.
3. Tillsätt rödvin, kalvfond och vatten. Lägg ner köttet och ha i lagerblad. Låt puttra i 3 timmar under lock tills köttet är mört och fint.
4. Borsta rent kantarellerna och finhacka salladslök. Stek i en torr panna tills vattnet lämnat svampen. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och svartpeppar. Häll ner svampen i grytan.
5. Färdigställ potatispurén och finhacka gräslök. Servera tillsammans med grytan, smaklig måltid!

Vin till högrevsgryta med sidfläsk, rödvin och trattkantareller

Xavier Vignon cdp

Xavier Vignon, Châteauneuf-du-Pape, 2019 (6267) 269:-

En rätt med så oerhört mycket smak kräver ett vin med minst lika mycket smak, och exakt det får man i Xavier Vignons Chateauneuf-du-Pape. Du får de där typiska tonerna som ofta finns i en Chateaunuef-du-Pape, det vill säga den där fatkaraktären, de där mörka bären och den där härliga kryddigheten. Detta är ett kraftigt vin som är bra balanserat och som kommer gifta sig alldeles utmärkt med den mustiga grytan, sidfläsket och trattisarna. En riktigt bra mat- och vinkombination.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Vin till höstgryta – sex röda och sex vita vintips

Lämna ett svar