Räksoppa - recept och vintips
45 minuter
Medel
14 ingredienser
Ett enkelt recept på räksoppa som funkar såväl som förrätt som huvudrätt. Här får du även ett vintips till rätten.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
600 g
Räkor med skal
1 st
Gul lök
1 st
Fänkål
2 st
Vitlöksklyftor
2 msk
Olivolja
1 msk
Tomatpuré
3 dl
Fiskbuljong
1 dl
Vitt vin
3 dl
Vispgrädde
Vinäger
Salt & svartpeppar
Servering
1 st
Knippe dill
(till garnering)
Ört olja
(till garnering)
Bröd
Ingredienser för 4 personer
600 g
Räkor med skal
1 st
Gul lök
1 st
Fänkål
2 st
Vitlöksklyftor
2 msk
Olivolja
1 msk
Tomatpuré
3 dl
Fiskbuljong
1 dl
Vitt vin
3 dl
Vispgrädde
Vinäger
Salt & svartpeppar
Servering
1 st
Knippe dill
(till garnering)
Ört olja
(till garnering)
Bröd
Gör så här
1
Börja med att skala räkorna, var noggrann och skölj absolut inte räkorna i vatten. Lägg räkorna i en skål och låt dem stå kallt i kylen. Spara skalen till senare.
2
Dela ner lök, vitlök och fänkål. Stek i en gryta med olivolja. När grönsakerna mjuknat så tillsätter du räkskalen. Rosta dem tillsammans med tomatpuré i grytan.
3
Efter 5-6 minuter, tillsätt vitt vin samt fiskbuljong. Låt koka ner i ca 15-20 minuter.
4
Sila av räkskalen ner i en ny gryta, tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och vinäger. Skumma soppan med en stavmixer.
5
Servera räkorna i en tallrik, häll på soppan antingen i köket eller vid bords. Tippa med dill och ört olja. Smaklig måltid!
Se hur man lagar receptet
Vintips till receptet
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay
2023Vin till räksoppa
I en räksoppa med vispgrädde, fänkål och tomatpuré så bör man välja ett vin som har en viss fyllighet i sig men som ändå har en relativt hög syra. Fylligheten i vinet ska matcha de feta inslagen i rätten. Samma sak gäller för syran i vinet. Därför satsar vi på det här chardonnay-vinet som är lagom fylligt med en viss fatkaraktär. Här får du även fruktiga och kryddiga inslag där du kommer känna av en del äpplen och en del citrus. En bra matchning till räksoppa helt enkelt.
99 kr