Räksoppa – recept och vintips

Favoritmarkera

I dessa kalla tider gillar jag att servera en härlig mustig soppa till förrätt, kan även serveras som huvudrätt som det behagar.

Denna räksoppa är simpel, elegant men framför allt väldigt god. Här tar vi vara på hela råvaran och utnyttjar dem sista smakerna som finns kvar i skalen. Vill man utveckla rätten kan man självklart addera rotfrukter, fisk och skaldjur för att få det mer likt en huvudrätt. Här nedan kan ni se video på hur man lagar denna enkla räksoppa, och längst ner hittar ni ett vintips till rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7168060616563821829?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7115301347239429637

Räksoppa

För 4 personer

Ingredienser

600 g räkor med skal
1 gul lök
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
3 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Salt & peppar
Vinäger

Servering

1 knippe dill – till garnering
Ört olja – till garnering
Bröd

Så här gör du:

  1. Börja med att skala räkorna, var noggrann och skölj absolut inte räkorna i vatten. Lägg räkorna i en skål och låt dem stå kallt i kylen. Spara skalen till senare.
  2. Dela ner lök, vitlök och fänkål. Stek i en gryta med olivolja. När grönsakerna mjuknat så tillsätter du räkskalen. Rosta dem tillsammans med tomatpuré i grytan.
  3. Efter 5-6 minuter, tillsätt vitt vin samt fiskbuljong. Låt koka ner i ca 15-20 minuter.
  4. Sila av räkskalen ner i en ny gryta, tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och vinäger. Skumma soppan med en stavmixer.
  5. Servera räkorna i en tallrik, häll på soppan antingen i köket eller vid bords. Tippa med dill och ört olja. Smaklig måltid!

Vin till räksoppa

Penfolds Konungs Hill

Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay, 2021 (6463) 89:-

I en räksoppa med vispgrädde, fänkål och tomatpuré så bör man välja ett vin som har en viss fyllighet i sig men som ändå har en relativt hög syra. Fylligheten i vinet ska matcha de feta inslagen i rätten. Samma sak gäller för syran i vinet. Därför satsar vi på det här chardonnay-vinet som är lagom fylligt med en viss fatkaraktär. Här får du även fruktiga och kryddiga inslag där du kommer känna av en del äpplen och en del citrus. En bra matchning till räksoppa helt enkelt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Läs mer om vin till räksoppa här

Lämna ett svar