Saffransrisotto med kycklingbröst

Saffransrisotto med kycklingbröst och mandel

Favoritmarkera

Nu när julen står för dörren och all den traditionella julmaten skall serveras kan det vara kul att bjuda på något annorlunda, fast med julsmaker. Detta är min variant på en saffransrisotto som jag serverar tillsammans med ett kycklingbröst, brysselkål och sötmandel.

I juletider blir det rejält med klassisk julmat, och då vill man kanske bjuda på något lite annorlunda. Därför har vi den här veckan fixat en saffransrisotto med kycklingbröst och mandel. Vintipset hittar du längst ner och direkt här under kan du se en video på hur rätten lagas.

@adriancederlund

Andra advent 🕯️ Idag bjuds det på en saffransrisotto med kyckling!! 🍚 #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral

♬ It’s Beginning to Look a Lot like Christmas – Michael Bublé

Saffransrisotto med kycklingbröst och mandel

För 2 personer

Ingredienser

Risotto

1 1/2 dl avorioris
1 schalottenlök
1 paket saffran
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl hönsbuljong
2 msk olivolja
20 g smör
25 g parmesan
Salt & svartpeppar

Kyckling

2 kycklingbröst – med skinn
20 g smör
1 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Servering

100 g brysselkål
30 g sötmandel

Så här gör du:

1. Börja med att rensa och dela brysselkålen. Dela den på mitten och ringla över olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ungen på 175 grader i 15 minuter.
2. Krydda kycklingbröstet ordentligt. Stek med skinnsidan nedåt i smör och olivolja. Låt skinnet bli krispigt och gyllenbrunt innan den vänds. När alla sidor fått fin färg, lägg på en plåt och låt gå klart i ugnen.
3. Finhacka schalottenlöken, svetta med olivolja i samma gryta som kycklingen stekts i. Rosta av riset med löken ordentligt, deglasera pannan med vitt vin. Mata sedan risotton med varm hönsbuljong i omgångar under omrörning.
4. Avsluta risotton med smör, parmesan och svartpeppar. Servera risotton i botten med brysselkål ovanpå. Tranchera kycklingen och servera ovanpå kålen tillsammans med krossade mandlar. Smaklig måltid!

Vin till saffransrisotto med kycklingbröst

Umani

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo, Umani Ronchi, 2021 (7126) 79:-

När man har en rätt med massvis av smak, som saffransrisotto med kycklingbröst och mandel, så är det viktigt att man väljer ett vin med en relativt hög syra som skär igenom de feta inslagen. I det här fallet satsar vi på en prisvärd Montepulciano d´Abruzzo med massvis av fruktiga inslag, en fin syra och en örtighet som kommer gifta sig fint med den smakrika kycklingen. Du kommer få en hel del blåbär och körsbär i smaken, och allt detta förhöjs av den fina syra. Ett riktigt bra och prisvärt vin till saffransrisotto med kycklingbröst.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar