Fisk till nyår

Fisk till nyår – rödingfilé med champagnesås

Favoritmarkera

Fisk på nyår är alldeles för underskattat, speciellt röding. Röding har en god djup smak och kräver ingen större tillagningsteknik för att få den perfekt smakrik och krämig.

Den här rätten är enkel att servera till flertalet gäster då den inte kräver för stora förberedelser men ändå håller den en väldigt hög standard. Längst ner kan ni hitta ett perfekt vintips när det vankas fisk till nyår, nämligen en elegant och prisvärd champagne. Direkt här nedan kan du se en video på hur man tillagar rätten.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7181771983309311237?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7177757434928399877

Fisk till nyår – rödingfilé med champagnesås, potatispuré och bakad spetskål

För 4 personer

Ingredienser

Röding

600g rödingfilé
20g smör
Salt & svartpeppar

Potatispuré

600g mjölig potatis
1,5 dl grädde
50g smör
1/4 riven muskotnöt
Salt & vitpeppar

Bakad spetskål

1 spetskål
75g smör – brynt
1 msk japansk soja
1 msk yuzu
Salt & svartpeppar

Champagnesås

1 st schalottenlök
25g smör
2 dl champagne
1 dl grönsaksfond
2 dl vispgrädde
2 msk forellrom
Vinäger
Salt & vitpeppar

Servering

50g hasselnötter
1 kruka dill

Så här gör du:

1. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten.
2. Bryn smöret till spetskålen och tillsätt soja och yuzu. Skiva spetskålen i 2–3 cm tjocka skivor och ringla över smöret. Baka i ugnen på 175 grader, tills kålen är mjuk igenom.
3. Finhacka en schalottenlök och brynt lätt med smör i en kastrull. Tillsätt champagne och grönsaksfond. Låt reducera till hälften. Tillsätt grädde och ge ett snabbt uppkok. Sila av såsen och smaka av den med salt, vitpeppar och vinäger. I slutet tillsätter du forellrom.
4. Passera potatisen och blanda ner smör, grädde, salt, vitpeppar och muskotnöt. Ställ åt sidan.
5. Dela rödingen i lagom portionsbitar. Stek i en het panna med rapsolja och grovt salt. Stek i 3–4 minuter på skinnsidan innan du tillsätter smör och vänder fisken. Avsluta i 1–2 minuter på köttsidan.
6. Servera kålen i botten med potatispuré, lägg den nystekta fisken tillsammans med såsen ovanpå. Genera med dill och hasselnötter. Smaklig måltid!

Vin till fisk på nyår

Palmer

Palmer & Co, Brut Reserve (7372) 329:-

Det finns nog inget vin som passar lika bra till nyårsfirandet som champagne, och det är väldigt enkelt att förstå varför. Men om du ska ha en champagne på nyår, se då till att även dricka den i samband med maten. För champagne passar gudomligt gott till en hel del rätter, framförallt fisk. Till just den här rätten så kommer du se hur syran och fräschören i champagnen kommer kombineras magiskt gott med den syrliga såsen. Den krämiga potatisen kommer höjas till en ny nivå när den möter syran i champagnen. Det finns en anledning till att just Palmer & Co, Brut Reserve är med på så många champagnelistor, och det är för att den är den mest prisvärda champagnen på Systembolaget. Det kan du bland annat läsa om i vår stora champagnelista som vi publicera för några veckor sedan. Så köp en champagne, drick den till maten och spara en flaska till tolvslaget. Och det bästa av allt är att champagnen inte måste kosta över 500 kronor, utan du får allt du är ute efter i den här champagnen.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar