Kött till nyår – oxfilé med rostad paprikaröra

Favoritmarkera

För dig som är sugen på en köttbit på nyårsafton så är här ett recept på en god köttbit med lite annorlunda men väldigt smakrika tillbehör.

Jag har valt att gå utanför ramen med ¨kött, sås & potatis¨ och fokuserar här mer på tillbehören och låter dem tala. I detta recept väljer jag att använda mig utav oxfilé som är en väldigt mör och fin köttbit, men kan även se att det passar med ryggbiff eller entrecote. Direkt nedan kan du se en video på hur man tillagar kött till nyår, i det här fallet oxfilé. Längst ner hittar du som vanligt ett aktuellt vintips till rätten som höjer hela matupplevelsen.

Här hittar du en bra förrätt till nyår – biff tataki med inlagda senapsfrön

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7182138157427723526?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7177757434928399877

Kött till nyår – Oxfilé med rostad paprikaröra, sotad variation på lök och brynt smör med rosmarin & balsamvinäger

För 4 personer

Ingredienser

Kött

600g oxfilé
2 vitlöksklyftor
25g smör
1 kruka timjan
Salt & svartpeppar

Rostad paprikaröra

4 st spetspaprikor
50g pinjenötter
1 vitlöksklyfta
4 droppar tabasco
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Sotad variation på lök

1 stor rödlök
1 purjolök
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Brynt smör

50g smör
1 kruka rosmarin
2 msk balsamvinäger

Servering

4 champinjoner – hyvlade
1 knippe broccolini
100g haricotsverts – blancherade

Så här gör du:

1. Börja med att dra isär paprikan och ta ut innanmätet. Stek dem i lite olja på hög värme, bränn dem med en brännare så du får fram den grillade smaken. Har du ingen brännare går det att göra det på en grill, har du inte det funkar de att endast steka dem hårt. Lägg på en plåt och in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
2. Bind upp oxfilén så dem håller en fin höjd. Salta och peppra runt om hela köttet. Stek på högsta värmen, vänd och tillsätt smör, timjan och vitlök. Ös köttet och ställ åt sidan och låt vila.
3. Dela rödlöken i 4 delar, samt halva purjolöken. Ringla över olja samt salt och svartpeppar. Stek i samma stekpanna på medelhög värme tills dem får en nästan bränd yta. Lägg åt sidan och låt gå klart i ugnen tillsammans med köttet.
4. Ta ut paprikorna och mixa tillsammans med rostade pinjenötter, vitlök, tabasco, olivolja, salt och svartpeppar.
5. Bryn smör i en kastrull tillsammans med några kvistar rosmarin, när smöret brynt klart tar du ut rosmarinen och lägger åt sidan. Gå i med lite balsamvinäger åt gången under omrörning. Stek även broccolin i lite olja samt blanchera haricotsvertsen i 30 sekunder.
6. Skär upp köttet när det nått en innertemperatur på 54–56 grader, servera på ett stort fat med paprikaröran i botten. Genera rätten med rå hyvlad champinjon och den stekta rosmarinen. Smaklig måltid!

Vintips när det serveras kött till nyår

Kött till nyår

Barolo Fontanafredda, 2018 (70277) 209:-

Att välja kött till nyår är inte alltid det smidigaste eller enklaste. Men om man väljer att servera oxfilé som i det här fallet så är en barolo ett säkert och riktigt bra val. I det här fallet, när den kommer från en av jättarna i Piemonte, så kommer du få ett medelfylligt vin med hög syra, finstämda tanniner och en del stiltypiska barolo-drag. Du kommer känna av den där röda bärigheten i form av körsbär och jordgubbar, samtidigt som du kommer få en viss blommighet och örtighet i vinet. Allt detta kommer göra att vinet kommer passa alldeles utmärkt ihop med de feta inslagen i rätten men även med den fina örtigheten som finns där. En prisvärd barolo som funkar alldeles utmärkt när det vankas kött till nyår.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar