Kött till nyår - oxfilé med rostad paprikaröra
45 minuter
Medel
21 ingredienser
Recept på kött till nyår som i det här fallet är oxfilé med rostad paprikapuré. Givetvis ihop med ett utmärkt vintips.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Kött
600 g
Oxfilé
2 st
Vitlöksklyftor
25 g
Smör
1 kruka
Timjan
Salt & svartpeppar
Rostad paprikaröra
4 st
Spetspaprikor
50 g
Pinjenötter
1 st
Vitlöksklyfta
4 st
Droppar tabasco
2 msk
Olivolja
Salt & svartpeppar
Sotad variation på lök
1 st
Stor rödlök
1 st
Purjolök
2 msk
Olivolja
Salt & svartpeppar
Brynt smör
50 g
Smör
1 kruka
Rosmarin
2 msk
Balsamvinäger
Servering
4 st
Champinjoner
(hyvlade)
1 st
Knippe broccolini
100 g
Haricotsverts
(blancherade)
Ingredienser för 4 personer
Kött
600 g
Oxfilé
2 st
Vitlöksklyftor
25 g
Smör
1 kruka
Timjan
Salt & svartpeppar
Rostad paprikaröra
4 st
Spetspaprikor
50 g
Pinjenötter
1 st
Vitlöksklyfta
4 st
Droppar tabasco
2 msk
Olivolja
Salt & svartpeppar
Sotad variation på lök
1 st
Stor rödlök
1 st
Purjolök
2 msk
Olivolja
Salt & svartpeppar
Brynt smör
50 g
Smör
1 kruka
Rosmarin
2 msk
Balsamvinäger
Servering
4 st
Champinjoner
(hyvlade)
1 st
Knippe broccolini
100 g
Haricotsverts
(blancherade)
Gör så här
1
Börja med att dra isär paprikan och ta ut innanmätet. Stek dem i lite olja på hög värme, bränn dem med en brännare så du får fram den grillade smaken. Har du ingen brännare går det att göra det på en grill, har du inte det funkar de att endast steka dem hårt. Lägg på en plåt och in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
2
Bind upp oxfilén så dem håller en fin höjd. Salta och peppra runt om hela köttet. Stek på högsta värmen, vänd och tillsätt smör, timjan och vitlök. Ös köttet och ställ åt sidan och låt vila.
3
Dela rödlöken i 4 delar, samt halva purjolöken. Ringla över olja samt salt och svartpeppar. Stek i samma stekpanna på medelhög värme tills dem får en nästan bränd yta. Lägg åt sidan och låt gå klart i ugnen tillsammans med köttet.
4
Ta ut paprikorna och mixa tillsammans med rostade pinjenötter, vitlök, tabasco, olivolja, salt och svartpeppar.
5
Bryn smör i en kastrull tillsammans med några kvistar rosmarin, när smöret brynt klart tar du ut rosmarinen och lägger åt sidan. Gå i med lite balsamvinäger åt gången under omrörning. Stek även broccolin i lite olja samt blanchera haricotsvertsen i 30 sekunder.
6
Skär upp köttet när det nått en innertemperatur på 54–56 grader, servera på ett stort fat med paprikaröran i botten. Genera rätten med rå hyvlad champinjon och den stekta rosmarinen. Smaklig måltid!
Se hur man lagar receptet
Vintips till receptet
Barolo Fontanafredda
2019Vintips när det serveras kött till nyår
Att välja kött till nyår är inte alltid det smidigaste eller enklaste. Men om man väljer att servera oxfilé som i det här fallet så är en barolo ett säkert och riktigt bra val. I det här fallet, när den kommer från en av jättarna i Piemonte, så kommer du få ett medelfylligt vin med hög syra, finstämda tanniner och en del stiltypiska barolo-drag. Du kommer känna av den där röda bärigheten i form av körsbär och jordgubbar, samtidigt som du kommer få en viss blommighet och örtighet i vinet. Allt detta kommer göra att vinet kommer passa alldeles utmärkt ihop med de feta inslagen i rätten men även med den fina örtigheten som finns där. En prisvärd barolo som funkar alldeles utmärkt när det vankas kött till nyår.219 kr