Korvstroganoff med äppelsallad och ris

Favoritmarkera

Efter all god jul och nyårsmat så gillar jag att börja året med härlig, klassisk svensk husmanskost. Och vad passar då bättre än korvstroganoff med ris.

Perfekt med denna maträtt är att den blir nästan godare dagen efter i en matlåda. Receptet är en hyfsat klassisk korvstroganoff med ris men med en lite annorlunda äppelsallad som tar rätten till en ny nivå. Väldigt gott! Direkt nedan kan ni som vanligt se en video på hur man lagar rätten, och längst ner hittar ni vintipset.

@adriancederlund

Svensk husmanskost – korvstroganoff 🌭 Recept: 1 gul lök 1/2 falukorv 2 vitlöksklyftor 1 kruka timjan 2 msk tomatpure 1 burk små tomater 2 msk äpplecidervinäger 1 tsk dijonsenap 1 msk soja 2 dl grädde Salt & svartpeppar Äppelsallad 1 rött äpple 100 g cornichoner 100 g syltlök 1 knippe persilja 2 msk olivolja Servering Ris #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp

♬ Stockholm – Benjamin Ingrosso

Korvstroganoff med äppelsallad och ris

För 4 personer

Ingredienser

Korvstroganoff

1 gul lök
1/2 falukorv
2 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
2 msk tomatpure
1 burk små tomater
2 msk äpplecidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 msk soja
2 dl grädde
Salt & svartpeppar

Äppelsallad

1 rött äpple
100 g cornichoner
100 g syltlök
1 knippe persilja
2 msk olivolja

Servering

Ris

Så här gör du:

1. Börja med att koka riset enligt förpackningen, glöm inte att tvätta det ordentligt.
2. Finhacka lök och vitlök, svetta i lite olja. Dela ner korven och stek med löken tills den fått en fin yta. Tillsätt finhackad timjan och tomatpuré.
3. När korven fått en fin yta tillsätter du krossade tomater, grädde och smakar av med dijonsenap, soja. äppelcidervinäger, salt och svartpeppar. Låt koka ihopa.
4. Finstrimla äpple, dela ner cornichoner, syltlök och finhacka persilja. Blanda i en skål tillsammans med olivolja.
5. Servera ris i botten, men stroganoff och den syrliga äppelsalladen ovanpå. Smaklig måltid!

Vin till korvstroganoff med ris

Wald schütz

Waldschütz, Kamptal Grüner Veltliner, 2021 (2029) 122:-

I vanliga fall hade vi nog kanske rekommenderat ett pinot noir, det vill säga ett rödvin av det lite lättare slaget, men nu när vi har en lite härligt syrlig äppelsallad till så tänker vi om. En pinot passar väldigt väl till den här rätten, men vi väljer att istället satsa på ett vitt vin med hög syra och en viss fyllighet i sig. Och då faller valet på en bra och prisvärd Gruner veltliner. Det är ett friskt, medelfylligt vin med en doft av päron, vitpeppar och lime. I smaken kommer du mötas av den där stiltypiska pepprigheten och örtigheten som i stort sett alltid finns i en Gruner. Detta i kombination med den fina frukten i form av päron, äpplen och lime skapar ett vin som kommer matcha alldeles utmärkt med de småkryddiga inslagen i rätten. Tänk på att korvstroganoff med äppelsallad och ris har sina syrliga inslag också, och det är en annan orsak till att det här vinet passar så väl till rätten.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar