Lammstek med rostad potatis och sockerärtor

Favoritmarkera

När du känner att du har gott om tid för att förbereda en god middag att bjuda dina vänner på, då är detta ett perfekt recept för dig.

Lammstek som får stå någon timme och dra till sig mycket god smak är något som alltid funkar och är framförallt väldigt smidigt att bjuda större sällskap på, och ihop med rostad potatis blir det en utmärkt måltid.

Nedan hittar du en video på hur man lagar rätten, och längst ner hittar du ett vintips till maten.

@adriancederlund Lammstek med rostad potatis och sockerärtor 🐑 Ingredienser – för 4 personer Kött 1 kg lammstek 1 msk smör 2 gul/röd lök 3 vitlöksklyftor 3 morötter 3 stjälkselleri 1 kruka timjan 2 dl rödvin 2 st lagerblad Vatten Salt & svartpeppar Sås 4 dl steksky från köttet 2 dl grädde 1 msk soja 1 msk vitvinsvinäger 1 msk svartvinbärsgelé Salt & svartpeppar Sallad 1 påse färska sockerärtor 1 påse färska haricot verts 1 rödlök 1 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger Salt & svartpeppar Servering 500 g rostad potatis #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp ♬ Happy Day in Paris – French Cafe 24 x 7

Lammstek med rostad potatis och sockerärtor

För 4 personer

Ingredienser

Kött

1 kg lammstek
1 msk smör
2 gul/röd lök
3 vitlöksklyftor
3 morötter
3 stjälkselleri
1 kruka timjan
2 dl rödvin
2 st lagerblad
Vatten
Salt & svartpeppar

Sås

4 dl steksky från köttet
2 dl grädde
1 msk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk svartvinbärsgelé
Salt & svartpeppar

Sallad

1 påse färska sockerärtor
1 påse färska haricot verts
1 rödlök
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar

Servering

500 g rostad potatis

Så här gör du:

1. Börja med att binda upp lammsteken så du får en fast köttbit. Krydda sedan runt om med salt och svartpeppar. Brynt den i en gryta med lite smör och rapsolja. När du fått fin färg på alla sidor lägg den åt sidan.
2. Skala och dela ner morot, lök, vitlök och selleri i grövre bitar. Svetta grönsakerna i samma gryta som du brynt köttet i tillsammans med timjan. När grönsakerna blivit mjuka tillsätter du rödvin och köttbiten. Täck köttet med vatten och lägg ner 2 lagerblad. Låt sjuda under lock i ca 1 ½ timme tills köttet har en innertemperatur på 57 grader.
3. Dela ner fast potatis och krydda upp med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, eller tills dem fått en fin yta.
4. Skiva sockerärtorna, hericot verts och rödlök så tunt du kan, blanda runt i en skål tillsammans med olivolja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
5. När köttet är färdigt lägger du det åt sidan, sila sedan av skysåsen som är kvar i grytan. Låt sedan denna reducera till ungefär hälften återstår. När det är klart så tillsätter du grädde och smakar av med soja, vitvinsvinäger, svartvinbärsgelé, salt och svartpeppar.
6. Servera allt på ett fat tillsammans med ett gott glas vin. Smaklig måltid!

Vin till lammstek med rostad potatis

Faustino

Faustino I, Gran Reserva, 2011 (2678) 197:-

En rioja med elva år på nacken med fin, hög syra, mjuka tanniner och härlig fräschör trots sin ålder. Men när det kommer till just Faustino så brukar producenten vänta elva år innan de lanserar Faustino I på marknaden. I vinet kommer du få en tydlig doft av plommon, lite körsbär, en liten pepprighet och även en gnutta nötighet. I smaken förstärks plommonen och den tydliga fruktigheten i kombination med kryddorna och den höga syran. Ett fint och välbalanserat vin som med sina mjuka tanniner och höga syra kommer passa utmärkt med köttet och den syrliga såsen.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar