Kycklingcurry med ris

Kycklingcurry med ris, pistagenötter och naanbröd

Favoritmarkera

Vi alla har nog ätit kycklinggryta smaksatt med gul curry, och förmodligen tyckt det varit väldigt gott. Det tycker jag med, men här har jag valt att utveckla den ett snäpp.

Genom att tillföra lite andra kryddor samt att basera såsen på kokosgrädde så får rätten ett lyft. Glöm inte att toppa den med rostade pistagenötter för det gör stor skillnad. Video på hur man gör kycklingcurry med ris ser du direkt nedan, och ett vintips hittar du längst ner.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7189990341540351238?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7185180349932160517

Kycklingcurry med ris, pistagenötter och naanbröd

För 4 personer

Ingredienser

Kycklingcurry

500g kycklinglårfilé
2 st paprikor
3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk currypulver
1 msk garam masala
1 tsk chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk kokosgrädde
1 msk honung
Salt & svartpeppar

Servering

3 dl basmatiris
4 st naanbröd
1 påse pistagenötter
1 kruka koriander

Så här gör du:

1. Börja med att skölja riset och koka det enligt förpackningen.
2. Skär bort överblivet fett från kycklingen och dela sedan ner den i mindre bitar. Stek i en stekpanna/gryta tillsammans med lite olivolja.
3. Kärna ur paprikan och strimla ner den samt vitlöken. När kycklingen fått lite färg tillsätter du grönsakerna. Krydda upp med currypulver, garam masala, chiliflakes, salt och svartpeppar. Gör ett litet hål i mitten av stekpannan och rosta tomatpurén.
4. När tomatpurén rostats deglacerar du stekpannan med det vita vinet. Tillsätt kokosgrädde samt honung, låt grytan sjuda i 10–15 minuter.
5. Skala och rosta pistagenötterna. Servera ris i botten med grytan ovanpå, toppa med pistagenötter och koriander. Smaklig måltid!

Vin till kycklingcurry med ris

Gustave Lorentz

Gustave Lorentz, Gewurztraminer Réserve, 2021 (5244) 114:-

Att välja rätt vin till indisk mat är långt ifrån det enklaste, då främst för de många kryddorna och hettan som ofta finns i maten. I det här specifika fallet ger vi oss dock ändå på uppdraget och väljer en prisvärd gewurztraminer från välkända producenten Gustave Lorentz. Du kommer få ett halvtorrt vin med liten sötma i sig som kommer passa förträffligt med de heta inslagen i rätten. Samtidigt kommer du även få tydliga dofttoner av päron och fläder. I smaken är det päron, fläder, en gnutta honung, lite kryddor och en fin längd. Ett riktigt bra vin som funkar bra ned rätter där du har lite chili och hetta.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar