Fläskkotlett med gräddstuvad grönkål och svamp

Favoritmarkera

Fläskkotlett är en detalj på grisen som jag vuxit upp med. En god bit men i min mening så kräver den ett bra handlag, den tenderar lätt att bli lite torr. I detta recept använder jag kotlett där benet sitter kvar, det går självklart att köpa utan ben eller skära bort det själv.

Jag tycker det tillför till rätten så jag låter det sitta kvar. Jag väljer att krydda min med salt och svartpeppar endast, och sedan steka den i ganska rikligt med smör. Jag tycker det ger den en fin yta och en härligt nötig smak. Jag brukar servera min kotlett på runt 65 – 67 grader, där är den som bäst. Här nedan kan du se en video på hur man tillagar fläskkotlett med gräddstuvad grönkål och svamp.

@adriancederlund Fläskkotlett med gräddstuvad grönkål och svamp 🍄🐖 Ingredienser – för 2 personer Kött 2 st fläskkotletter 20 g smör 1 msk olivolja Salt & svartpeppar Stuvning 100g kastanjechampinjoner 1 st portobellosvamp 2 st vitlöksklyftor 200g färsk grönkål 1 citron (zest) 1 dl grädde 25 g pecorinoost (riven) Salt & svartpeppar Servering 200 g rostad mandelpotatis 1/2 packet sockerärtor 20 g hasselnötter 1 kruka bladpersilja #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp ♬ Monsters (Acoustic) – James Blunt

Fläskkotlett med gräddstuvad grönkål och svamp

För 2 personer

Ingredienser

Kött

2 st fläskkotletter (ca 180 g styck)
20 g smör
1 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Stuvning

100g kastanjechampinjoner
1 st portobellosvamp
2 st vitlöksklyftor
200g färsk grönkål
1 citron (zest)
1 dl grädde
25 g pecorinoost (riven)
Salt & svartpeppar

Servering

200 g rostad mandelpotatis
1/2 packet sockerärtor
20 g hasselnötter
1 kruka bladpersilja

Så här gör du:

1. Börja med att dela mandelpotatis på längden och lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja, salta och svartpeppar och rosta i ugnen på 200 grader, i ca 20 – 25 minuter.
2. Salta och peppra kotletterna på båda sidorna, stek dem på hög värme i smör och olivolja. Vänd och ös dem. Under tiden som köttet steker kan du rengöra och dela ner svampen, samt vitlök.
3. Lägg köttet åt sidan och låt vila, stek svamp och vitlök i samma stekpanna som köttet. Plocka grönkålen från stjälken, och tillsätt när svampen fått en fin yta. Stek och smaka upp med citronskal, salt och svartpeppar. Ringla över grädde och riven pecorinoost. Låt koka ihop och ställ åt sidan.
4. Strimla sockerärtorna, finhacka persiljan och krossa lätt hasselnötterna. Låt köttet gå klart med potatisen sista 3 – 4 minuterna.
5. Servera potatis i botten med köttet ovanpå. Lägg den goda stuvningen på köttet med dem andra tillbehören ovanpå, smaklig måltid!

Vin till fläskkotlett med gräddstuvad grönkål och svamp

Baron de Ley

Baron de Ley, Gran Reserva, 2016 (2768) 211:-

Fläskkotlett skiljer sig åt från till exempel fläskfilé när man ska välja vin till, och den enkla orsaken till det är att fläskkotlett helt enkelt är en fetare bit än filé. Därför väljer vi en traditionell Rioja där man får hög syra, tydlig tanninstruktur och en fin frukt. I doften är det verkligen Rioja med fat, mogen mörk frukt, lite choklad och även vanilj. I smaken är det mörk frukt med plommon, örter, svartpeppar, choklad, kaffe och vanilj. Tyngden i vinet kommer gott och väl balansera upp fettet i köttet och de båda ihop kommer skapa en bra matupplevelse.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar