Coq au vin på kyckling med potatispuré

Favoritmarkera

Ibland när jag får en del av boxvinet över gillar jag att göra ett långkok. Denna gång blev den en variant på coq au vin. Egentligen skall receptet göras på tupp, men då det var väldigt svårt att få tag på så valde jag att göra en variant på kyckling. Det blir minst lika gott.

Här direkt nedan kan du se en video på hur man lagar coq au vin på kyckling, och längst ner hittar du ett bra vintips till rätten. Om du nu inte skulle välja att använda samma vin som du hade i den faktiska rätten.

@adriancederlund Svarar @Mats Westergren | 📍Örebro Coq au vin på kyckling! 🍗 Ingridienser – för 4 personer Coq au vin 1 hel kyckling 1 dl vetemjöl 4-5 små lökar 3 st morötter 3 st vitlöksklyftor 150 gram varmrökt sidfläsk 1 msk tomatpuré 1 kruka timjan 3 lagerblad 0,5 liter rött vin 2 dl hönsbuljong Salt & svartpeppar Potatispuré 600 g mjölig potatis 2 dl mjölk 25 g smör Riven muskotnöt Salt & vitpeppar #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp #chicken ♬ Zou Bisou Bisou – Gillian Hills

Coq au vin på kyckling med potatispuré

För 4 personer

Ingredienser

Coq au vin

1 hel kyckling
1 dl vetemjöl
4–5 små lökar
3 morötter
3 vitlöksklyftor
8 små champinjoner
150 gram varmrökt sidfläsk
1 msk tomatpuré
1 kruka timjan
3 lagerblad
0,5 liter rött vin
2 dl hönsbuljong
4 cl cognac
Salt & svartpeppar

Potatispuré

600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
25 g smör
Riven muskotnöt
Salt & vitpeppar

Så här gör du:

1. Börja med att stycka kycklingen och pudra alla delarna i ett tunt lager vetemjöl. Behåll skinnet på, det ger god smak.
2. Bryn kycklingen i smör och rapsolja tills dem får en fin gyllene yta. Samtidigt kan du dela ner lök, vitlök, morötter och svamp.
3. Bryn grönsakerna i en stor gryta. När dem fått lite färg tillsätter du kycklingen samt tomatpuré. Gå i med timjan, lagerblad, rött vin samt hönsbuljong.
4. I stekpannan där kycklingen stektes steker du tärnat fläsk. När det blivit lite knaprigt flamberar du med en skvätt cognac. Tillsätt sedan i grytan och låt den koka under lock i 2 timmar.
5. Skala och koka potatisen. När dem mjuknat så mosa dem och tillsätt uppvärmd mjölk och smör. Blanda ihop förhand och smaka upp med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Servera i en djup tallrik toppad med persilja, smaklig måltid!

Vin till coq au vin på kyckling

Lirac

Lirac, Les Chenaies, 2021 (2214) 129:-

Måste det vara ett franskt vin i cos au vin? Nope, långt ifrån. Så länge det är ett vin som har en kryddighet i sig och som är relativt ungt så passar det bra. Ändå faller vårt val på ett franskt vin den här gången, och det är ett ungt Rhônevin. I doften får du fat, skogshallon, blåbär, och körsbär kombinerat med svartpeppar och kryddnejlika. Ett ungt och fräscht vin med en bra syra som kompletterar själva rätten på ett magnifikt sätt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar