Laddar annons
Kloster Eberbach – ett av världens äldsta vinhus blickar framåt
27 Mar, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Kloster Eberbach – ett av världens äldsta vinhus blickar framåt

Med 900 års vinhistoria i ryggen hör Kloster Eberbach till ett av världens äldsta fortsatt existerande vinhus. Med sin nästan tusenåriga historia blickar man ständigt framåt mot en spännande framtid inom vinindustrin.

1100-talet brukar beskrivas som de stora korstågens århundrade. Påvarna uppmanade tempelriddare att åka och befria det heliga landet, samtidigt som kristendomen växte sig allt starkare i Europa. Det här visade sig inte minst genom de många kloster och nya ordnar som skapades i främst Frankrike och Tyskland, men även i Sverige. En av dessa ordnar var Cisterciensorden som grundades som en motpol till Benediktinorden vars munkar de ansåg levde ett liv i för stor lyx och flärd. År 1136 grundade de ett kloster vid floden Rhen i det som i dag är västra Tyskland. Klostret fick namnet Kloster Eberbach och munkarna där livnärde sig på jordbruk och vinmakande.

Kloster Eberbach har inspirerat andra producenter

Även om snart 900 år har gått sedan klostret grundades så är mycket sig fortsatt likt. Floden Rhen forsar längs med de branta sluttningarna, de gamla klosterbyggnaderna står kvar och vin är fortfarande en av hörnstenarna i Kloster Eberbachs verksamhet.

– Jag skulle definitivt säga att vi haft en enorm påverkan på vinindustrin under medeltiden i de tyskspråkiga områdena i Europa. Det finns gamla dokument som visar på att det var många som tog inspiration och blickade mot Eberbach när de skulle utveckla sitt vinmakande, berättar Dieter Greiner, vd på Kloster Eberbach.

Kloster Eberbach De kraftiga sluttningarna ner mot Rhen. Dieter Greiner i Kloster Eberbachs vinkällare. Foto: Pressbild

Ihop med närliggande Schloss Johannisberg hör Kloster Eberbach i dag till några av tysk vinindustris allra viktigaste hörnstenar med sin långa och anrika historia. I vingården Steinberg är riesling i fokus och har alltid varit. Även under senare år har både kända och okända vinmakare hört av sig till Kloster Eberbach för att ta inspiration och besöka deras välkända vingårdar.

– En rolig historia är att det finns ett brev från 1936 från Egon Müllers farfar där han skrev och ville komma på besök för att ta inspiration. Och då ska det nämnas att Egon Müller i dag hör till en av de allra mest ansedda producenterna i Europa, fortsätter Dieter Greiner.

Sverige är en unik marknad

För oss i Sverige är Kloster Eberbach mest synonymt med deras Riesling Kabinett och Riesling Spätlese, som har en mångårig historia på Systembolagets hyllor. Men ute i Europa, och då framför allt på hemmaplan i Tyskland, så är det andra viner från Kloster Eberbach som dominerar.

– 95 procent av all försäljning i Tyskland är av torra viner. Faktum är att Sverige importerar 70 procent av vår totala produktion av Kabinett. Det beror nog på att när man väl druckit Kloster Eberbach Riesling Kabinett en gång så är man van vid karaktären och hittar man tillbaka till vinet.

Rheingau Rheingau. Foto: Pressbild

En annan faktor som gör just vinhusets Kabinett så speciell är att den görs på samma sätt som den gjorts de senaste 300 åren.

– Vi använder egentligen samma vinmakning som vi gjorde då. Även om själva vinproduktionen såklart har moderniserats så är det samma grundtanke i vinet de senaste 300 åren.

"Har skett en enorm förändring"

Dieter Greiner har varit verksam inom Kloster Eberbach i 23 års tid och han har på nära håll sett hur synen på riesling rent generellt förändrats under åren.

– Det har skett en enorm förändring. För 20 år sedan fanns det nästan inga torra viner alls. Då handlade det mesta om Kabinett och Spätlese. Men idag är det helt annorlunda. Vi har märkt att torra viner blir alltmer populära vilket lett till lite nya begrepp som exempelvis Grosses Gewächs för de bästa vingårdarna. Vilket vi upplever att konsumenterna välkomnat, säger Dieter Greiner.

– Vi tror absolut inte att vi är bättre än någon bara för att vi har producerat vin så länge. Vi kommer aldrig säga ”vi ska göra det här bara för att vi alltid gjort det på det här sättet” utan vi vill hela tiden utvecklas och hitta nya spännande vinklar på vårt vinmakande. Jag är oerhört glad över att jag har ett team som faktiskt utmanar sig själva och inte är nöjda. Vi på Kloster Eberbach hittar nya vägar, vi samarbetar med lokala universitet och vi vill framåt. Vi vill aldrig luta oss tillbaka på vår historia, även om vi värdesätter den enormt mycket och använder den som ett viktigt redskap när vi producerar vin.

Källare Vinkällarna med flera hundra år på nacken. Foto: Pressbild

Ett av Kloster Eberbachs allra mest intressanta projekt inleddes 2018 när den nya chefsvinmakaren Kathrin Puff kom till vinhuset. Hon har skapat ett vin där de samlat sin mångåriga historia i flaskan. Kathrin Puff började läsa på och analysera gamla dokument. Hon bestämde sig för att skapa ett vin som var gjort enligt gamla metoder, där hon i princip följde varenda steg från hur man gjorde vin förr. Det var allt från vildjäst till lagring och buteljering, och i år är det dags för vinet att lanseras.

– Såklart jag är nervös, men jag har testat vinet och det är fantastiskt.

"Kan känna mig väldigt liten"

Kloster Eberbach har varit en av de allra viktigaste tyska aktörerna på vinkartan ett bra tag nu. Med sin långa historia kan man även påstå att de haft enorm betydelse för regionen Rheingau. Trots att under tre procent av hela landets vin produceras i regionen så är deras rykte bland det allra bästa ihop med Mosel.

– Mycket händer i Tyskland i dag. Jag har sett hur landet i dag producerar viner av absoluta världsklass, och hur några av världens mest ansedda viner kommer från landet. Under alla år har dock Mosel och Rheingau haft det bästa ryktet och även lyckats producera några av de allra bästa vinerna. Och det är ett arbete som vi och våra kollegor arbetat med under en längre tid. Vi vet vad vi på Kloster Eberbach kan göra och vi vet vilka fantastiska rieslingviner som kan produceras här. Vi har fantastiska förutsättningar, vi har en otrolig historia och vi har framtiden för oss.

Känner du aldrig någon press över att vara vd hos ett av världens äldsta vinhus?

– Såklart jag gör det. Jag kan ibland gå runt i vårt vinbibliotek och omges av flaskor från 1700-talet och känna mig väldigt liten. Det är en fantastisk ära att få vara en del av Kloster Eberbach och se till att vi hela tiden utvecklas och tar nya kliv in i framtiden. Visst, vi har en lång historia men vi får aldrig bli nöjda och luta oss tillbaka mot den, avslutar Dieter Greiner.

Christian Stojkovics recension av Kloster Eberbachs nya vin

Mousserande och vita viner 24 mars

Kloster Eberbach Baiken 2020 (95284), Rheingau, 199 kr

Varmt mogen frukt av äpplen, citronzest, persika och blommor. Varm, stiltypisk och ren reislingfrukt med bra syra, mineraler, sälta och balans.