Laddar annons
Hon är Sveriges bästa sommelier 2023
28 Mar, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Hon är Sveriges bästa sommelier 2023

För tredje gången kammade Emma Ziemann hem titeln som Sveriges bästa sommelier. När Sommelier-SM avgjordes i Stockholm på söndagen var konkurrensen stenhård, men till slut stod Emma Ziemann som segrare för tredje gången.

Varje år avgörs Sommelier-SM och när årets tävling gick av stapeln på Sergel Hub i Stockholm var konkurrensen stenhård med flera nya namn som deltog. Ett av de mer erfarna namnen var Emma Ziemann som inför 2023 års Sommelier-SM hade deltagit åtta gånger och kammat hem titeln som Sveriges bästa sommelier två gånger. Efter en tuff tävling stod det klart att hon rodde hem utmärkelsen för tredje gången.

-- Det känns fantastiskt. Det är mycket jobb som ligger bakom och jag har satt hög press på mig själv senaste veckorna så jag är extra glad över att jag kunde slappna av och njuta av tävlingen. Att resultatet följde med den känslan jag hade är fantastiskt, berättar Emma Ziemann.

Detta är tredje SM-guldet för din del, varför tror du att det gått så bra för dig?

-- Jag lär mig något för varje tävling jag gör och det är min största drivkraft. Det är mitt nionde år jag är med i SM så lite har jag hunnit snappa upp genom att misslyckas, finslipa och göra det bättre gång för gång.

Hur skulle du själv beskriva konkurrensen i årets tävling?

-- Såklart hög. Jag tränar med flera av kandidaterna genom sommelierlandslaget, Swesomm, så jag vet att inget kommer gratis utan man måste slåss för varje poäng i den här gruppen. Det som är extra kul i år är dock att det är många nya ansikten, och också ett par sommelierer som har fokuserat på jobbet under en period och nu kommit tillbaka till tävlandet efter lite uppehåll. Det känns positivt att det här inte är en aktivitet där det är uppenbart vem som kommer ha en fördel, då vi testas på många saker.

"Gäster i Sverige är allmänbildade"

Enligt Emma Ziemann så står sig Sverige som vinland riktigt bra rent sommelier-mässigt.

-- Vi har gott rykte. Generellt är gäster i Sverige rätt allmänbildade så vi tvingas ligga steget före för att kunna bemöta och ta hand om dem på bästa sätt. Vi har också tillgång till bra utbildningsmöjligheter samt har en väletablerad tävlingskultur inom sommellieri.

Vad är ambitionen framåt, siktar du på fjärde guldet eller är du nöjd nu?

-- Målet är inställt på att kvala om att representera Sverige i kommande EM och VM. Det kommer hållas en tävling för det senare i år. Sen är siktet inställt på nordiska mästerskapen i höst där jag och Albert Wendesten, som tog silvret på SM i år, representerar Sverige, avslutar Emma Ziemann.