Nahe – den tyska doldisregionen som gör succé
När det ansedda vinmagasinet James Suckling i november 2022 släppte sin topp 100-lista över årets bästa viner så kom tio viner från Tyskland. Men det var varken Mosel eller Rheingau som dominerade på listan. Istället var det doldisregionen Nahe som var hem till hälften av Tysklands viner på listan.
Insprängd mellan Mosel, Pfalz, Rheingau och Rheinhessen hittar vi den tyska vinregionen Nahe. Den är långt ifrån störst. Den är långt ifrån mest känd. Och den får långt ifrån mest uppmärksamhet när tyska viner kommer på tal. När ett av världens mest ansedda vinmagasin, James Suckling, skulle lista sina årliga topp 100-lista över de bästa vinerna i världen så var Tyskland hem till tio viner. Fem av dessa var hemmahörande i just Nahe. Vad är då hemligheten till Nahes succé, och varför pratas det inte mer om vin från Nahe?
– Nahe har haft en väldigt speciell utveckling. Fram till 1970-talet så producerades det i princip enbart söta viner i regionen. Det var först på 1990-talet som det började produceras torr riesling av högsta kvalitet, förklarar Achim Kirchner från producenten Gut Hermannsberg i samband med en vinprovning med temat Nahe som Wines of Germany arrangerade i Stockholm.
En av de kallare vinregionerna i Tyskland
Just Gut Hermannsberg var en av de fem producenterna från Nahe som hade med ett vin på topp 100-listan från James Suckling. En annan av producenterna var Emrich-Schönleber där Marvin Marx arbetar.
– Det är alltid svårt att jämföra olika vinregioner med varandra. Utifrån vårt perspektiv kan jag dock säga att vi är glada över att Nahe är en av de kallare vinregionerna i Tyskland. Vi har inte i närheten av samma problem som många andra vinmakare i andra regioner har.
Tyskland generellt som vinnation har sett en enorm utveckling när det kommer till högkvalitativa viner av absoluta världsklass de senaste decennierna. Tyska viner är flitigt förekommande på topplistorna över världens mest prisvärda och bästa viner. Trots det är tyska vinregioner inte i närheten av lika välkända som till exempel franska vinregioner bland den stora massan. Även om det är stora skillnader mellan de tyska vinregionerna så finns det en druva som är i princip förekommande i alla regioner.
– Riesling är bossen i Nahe, och vinerna gjorda på druvan har en imponerande potential. Jag har druckit riesling-viner som varit väldigt gamla och som fortsatt hållit en riktigt hög nivå, berättar Achim Kirchner som även han betonar att Nahe gynnats en del av klimatförändringarna.
– Nahe är lite av en vinnare när det kommer till klimatförändringarna, även om vi också märker att vi behöver skörda allt tidigare. Vi försöker alltid klura ut årgången ihop med naturen, för vi måste alltid utgå från naturen.
"Ingen större konkurrens"
Ytterligare en vinprofil som var med på vinprovningen var Sascha Schömel från producentetn Dönnhoff som hamnade på 15:e plats på James Sucklings lista över bästa viner, och enligt honom råder det ingen större konkurrens mellan de olika producenterna i regionen.
– Vi är verksamma lite längre ner i dalen. Vi alla värnar om kvalitén som vinerna från Nahe håller. Jag skulle nog säga att det inte är någon större konkurrens, utan vi alla inser vilka fantastiska möjligheter och förutsättningar vi har att producera otroligt vin i Nahe.
James Sucklings topp 100 med fokus på Nahe
15. 2021 Riesling Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese, Dönnhoff
79. 2020 Riesling Burgberg GG, Schlossgut Diel
93. 2021 Riesling Halenberg GG, Emrich-Schönleber
94. 2021 Riesling Felseneck GG, Schäfer-Fröhlich
95. 2017 Riesling Kupfergrube GG Reserve, Gut Hermannsberg