Laddar annons
Piccini – vinhuset som hyllar de italienska vinregionerna
25 Mar, 2023

Piccini – vinhuset som hyllar de italienska vinregionerna

För många är den italienska vinproducenten Piccini främst förknippad med Toscana och Chianti. Men faktum är att de i dag är verksamma i flera andra italienska regioner, och den gemensamma nämnaren är att de alltid sätter de lokala druvorna i rampljuset.

Toscana är den italienska vinvaggans naturliga hem. Här samsas några av världens mest kända appellationer och viner. Här finner vi några av världens äldsta vinhus. Och här hittar vi Piccini, producenten som i dag inte kan beskrivas som någon annat än en vinjätte på den italienska vinkartan. Det har dock inte alltid varit självklart att Piccini skulle bli så stora som de faktiskt blivit. Under efterkrigstiden valde man dock att göra något som få andra italienska vinmakare gjorde på den tiden. Man satsade på export, främst till Tyskland. Och det lönade sig.

– Min far hade nog aldrig trott att vi skulle bli så här stora. Det är helt fantastiskt och roligt när man tänker efter, men vi ser oss själva inte som en jätte.

"Vill vara ärliga mot konsumenterna"

Orden ovan tillhör Ginevra Piccini och hon är femte generationens Piccini att vara verksam i vinhuset. Hennes far, Mario Piccini, är nog den som sett vinhuset förändras på allra närmast håll. Han har sett hur Piccini klättrat och växt från att vara ett lokalt vinhus från Toscana till att bli en av Italiens allra största aktörer och leda ett mångmiljonbolag.

– Jag tror att stora delar av vår framgång beror på att vi alltid vill vara ärliga mot konsumenterna. Våra viner ska spegla det lokala, platsen där de är gjorda, och ge ett ärligt intryck av vad regionen faktiskt står för.

Piccini Foto: Pressbild

För gemene svensk ringer det kanske inte en naturlig klocka när man hör Piccini och tänker på ett vin, men när man ser den orangeklingande Chianti-flaskan så känner många igen den. Producentens Chianti finns nämligen i dag i närmare 200 butiker och är ett välkänt inslag på den toscanska hyllan. Om flaskan är välkänd i Sverige så är det inget jämfört med hur populär den är inom Italiens gränser.

– Vår Chianti är faktiskt den mest sålda Chiantin i hela Italien. Den står för 25 procent av all försäljning av Chianti i hela landet, säger Ginevra Piccini med ett stolt leende på läpparna.

Piccini äger vingårdar i Basilicata och på Sicilien

Piccini äger i dag vingårdar även i Montalcino och Maremma i Toscana, men även i Basilicata och på Sicilien. Dock är de väldigt noggranna med att inte sätta ut namnet Piccini på flaskorna från de övriga ursprungen som inte är Chianti.

– Vi gör inte det för att vi vill hylla det lokala. Vinerna ska inte handla om oss som producent utan de ska handla om jorden som de är producerade på. Därför är det väldigt viktigt för oss att alltid använda oss av de lokal druvsorterna som finns på de platser där vi producerar vin.

Sedan drygt ett år tillbaka har de även vingårdar i närheten i Barolo i Piemonte, och likt på de andra platserna där de producerar vin i Italien så siktar de på att bli helt ekologiskt certifierade där också.

– Även om vi kanske ses som väldigt stora och har populära viner så försöker vi alltid blicka framåt och vara innovativa i det vi gör, och då är hållbarhet väldigt viktigt för oss. Vi är ekologiska på alla platser där vi producerar vin och snart blir vi det även i Piemonte. Vi blir dock aldrig nöjda utan vi vill hela tiden utvecklas och hitta nya vägar.

Piccinis viner finns i dag i runt 90 länder runtom i världen, och av deras totala produktion så går drygt 70 procent utomlands. Bland annat kan du hitta deras Chianti i allt ifrån Colombia till Kina.

– Det är hur kul som helst att folk uppskattar det vi gör. Som jag nämnde tidigare så vill vi alltid vara ärliga med våra viner. Vi vill alltid sätta regionen och det lokala främst, avslutar Ginevra Piccini.
I följande regioner är Piccini verksamma i dag:

* Toscana (Chianti, Maremma, Montalcino)
* Basilicata (Aglianico del Vulture)
* Piemonte (Barolo)
* Sicilien (Etna Rosso)
Piccini Chianti

Piccini, Collezione Oro Chianti Organic, 2021 (22467) 99:-

Ung och bärig soft med tydliga inslag av blåbär, hallon och björnbär. Ett lättillgängligt vin som förutom bär även bjuder på inslag av färska örter i smaken. En välgjord chianti som skulle funka alldeles utmärkt som ett husvin.