Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd
Ett recept som påminner lite om den svenska tacosen blandat med den klassiska kebabrullen. Jag väljer att göra det på vanlig nötfärs men det skulle även vara väldigt gott att göra på lammfärs om man kan få tag på det. Föredrar man att göra den vegetarisk så funkar det också med vegetariska alternativ på färs.
Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd är en perfekt rätt om du är sugen på att slänga ihop något du aldrig gjort förut. Här blandas kryddiga smaker med fräscha såser, i ett gott bröd dessutom.
@adriancederlund Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd!! #foryou #foryoupage #fypシ #xyzbca #foodie #viral #fyp #pita ♬ John Daly – Tjuvjakt
Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd
För 4 personer
Ingredienser
Kött
400 g nötfärs
1 msk olivolja
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
1 msk torkad koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt & svartpeppar
Myntayoghurt
3 dl grekisk yoghurt
1 kruka mynta (färsk)
2 vitlöksklyftor
1 citron (zest)
1 msk honung
Salt & svartpeppar
Sallad
¼ rödkål
½ gurka
1 kruka persilja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk honung
Salt & svartpeppar
Servering
8 pitabröd
1 fetaost
Så här gör du:
1. Finstrimla rödkålen samt gurkan och finhacka persiljan och lägg i en bunke. Ringla över rödvinsvinäger, olivolja och honung. Smaka av med salt och svartpeppar och låt marinera.
2. Finhacka vitlök och mynta samt riv citronzest. Blanda i en skål med den grekiska yoghurten. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
3. Stek färsen i en het stekpanna tills den blir riktigt krispig. När de blivit det går du i med alla kryddorna och blandar om ordentligt. Känns det lite torrt så kan du gå i med en skvätt vatten.
4. Värm bröden lätt i ugnen och skär upp dem. Fyll dem med sallad, sås och kött. Avsluta med lite smulad fetaost, smaklig måltid!
Vin till kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd
Jurtschitsch Rosé, vom Zweigelt, 2021 (5600) 125:-
Kanske kan tyckas vara ett lite märkligt val med tanke på att vi har en kryddstark färs i rätten, men i det här fallet fokuserar vi mycket på de andra ingredienserna också. I såsen och i salladen kommer du få en krämighet och hög syra som kommer göra att vinet passar utmärkt till rätten överlag. För även den kryddstarka köttfärsen neutraliseras av de fräscha inslagen i såsen. Dessutom vill vi att rosévin blir något som man vågar äta mer mat till. För om man ska vara ärlig så är det en fantastisk kombination.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera